Vrouw/Columns & Opinie
1518671717
Columns & Opinie

Wanneer begint nou eindelijk eens die echte vrouwenrevolutie?!

Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag

Het is weer zover; 8 maart, internationale vrouwendag. Er zijn weinig dingen die me zo irriteren. Wie o wie heeft dat ooit verzonnen?! Dat moet een man geweest zijn. Één hele dag vrouwen in de spotlights zetten om het besef van gelijkheid te stimuleren. Één hele dag! Het is om te huilen. En vrouwen werken er nog aan mee ook. Als makke lammetjes. Een revolutie zouden jullie moeten ontketenen!

Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag

Minder loon dan mannen voor hetzelfde werk, veel minder vrouwen op topposities, slechts 3 van de 17 lijsttrekkers van de grootste en bekendste politieke partijen die vrouw zijn (Artikel 1, Piratenpartij en Partij voor de Dieren) en onderzoeken in de gezondheidszorg die vooral op de genezingsbehoeften van de man getest zijn.

Het is niet moeilijk om uit het blote hoofd een greep uit de vrouwonvriendelijke toestanden te doen die ik de afgelopen tijd in het nieuws voorbij heb zien komen. En dan heb ik het niet eens over de ontelbare gevallen van seksuele intimidatie die de kranten vullen.

Andere tijden

Ooit, toen de aarde nog plat was, toen bestond er geen vrouwendag. ‘Iedereen’ deed wat-ie moest doen om te overleven. Hij bakte brood, maalde koren, sloeg een tegenstander met zijn hakbijl in tweeën of ving een leeuw met zijn blote handen. Jaja, dat waren nog eens tijden.

Geen man stond stil bij de andere soort die al zijn kinderen baarde, die het eten dat hij at bereidde, die zijn huis schoon en leefbaar maakte, en die hem stilzwijgend voor allerlei rampen behoedde. Niemand maalde erom de erkenning die de vrouw toekwam ook daadwerkelijk aan haar te geven.

Een miserabel dagje

Maar hé, ergens onderweg naar het grote NU kwam er iemand voorbij die het idee had een heuse vrouwendag in het leven te roepen. Oké, ik ga wat kort door de bocht, maar mijn punt is: één dag dekt de lading niet. Maar jullie pikken het. Één dag in het jaar even extra hard roepen dat er meer gelijkheid moet komen en daarna weer doorgaan met hoe alles was.

Nog steeds (of meer dan ooit?) worden wereldwijd vrouwen onderdrukt, mishandeld en als minder bestempeld. Het zou verdomme elke dag vrouwendag moeten zijn. Of in ieder geval minstens één keer per week. Pak de vrijdag, dat is sowieso al de vrolijkste dag van de week. Want waar vrouwen zijn, stijgt doorgaans direct de vrolijkheid en de medemenselijkheid (een uitzondering daargelaten).

Maar ik voel er wel wat voor: de dag beginnen met het prijzen van alle vrouwen in je omgeving voor hun harde werk en de mooie, zelfstandige personen die ze zijn. Spread the love. Waarom moeten vrouwen altijd extra hard hun best doen om hetzelfde resultaat te behalen als mannen? Omdat ergens in een of ander kerkelijk boek stond dat de vrouw geschapen is uit een mannenrib? Omdat vrouwen vaker parttime werken omdat ze vaker voor de basis kiezen en dus voor de kids zorgen? Omdat mannen bang zijn hun posities kwijt te raken? Omdat vrouwen elkaar als krabben terug de mand in trekken als er een over de rand naar succes dreigt te kruipen?

Wat de reden ook is, er kan niet genoeg aandacht zijn voor het gelijktrekken en houden van onze levens, kansen en toekomstperspectieven, maar jullie doen geen bal!

Harige februari

Laatst was het hairy february, vrouwen lieten hun schaamhaar groeien om hun vrijheid te benadrukken. Oké, het is niet mijn favoriete gedachte, alle vrouwen met schaamhaar tot op hun knieën, maar hé, het was een goed begin van het jaar. Eigenlijk zou het hairy 2017, 2018 en 2019 moeten zijn.

Help elkaar in plaats van elkaar klein te houden. Mannen en vrouwen, respecteer elkaar om de zelfstandige persoon die zij (of hij) is of wij zijn, ongeacht afkomst, leeftijd, ras, geaardheid of geslacht. Laat niemand je wijsmaken dat je minder bent of minder verdient omdat je borsten en een baarmoeder hebt of omdat je vaker voor onze kinderen en dus onze toekomst zorgt. Sta op en eis op!

Utopie?

Om één dag stil te staan bij het feit dat je vrouw bent en meer kansen verdient...you’ve got to be kidding me. Ik wil vieren dat we allemaal mensen zijn van vlees en bloed met dezelfde gevoelens, beleving, onzekerheden en behoeften. Internationale vrouwendag moet zo snel mogelijk overbodig worden verklaard en vrouwen moeten niet maar een dag per jaar stilstaan bij hoe bijzonder en gewenst en waardevol jullie zijn, maar alle dagen vieren hoe gelijkwaardig we zijn en hoeveel mooier de wereld zou zijn als we dat besef tastbaar zouden kunnen maken.

Ik weet het, het is een utopie van de bovenste plank. Daarom zouden jullie massaal in verzet moeten komen. Toon jullie kracht door te staken in je vrouw zijn en leg de wereld plat om te laten zien hoe waardevol en belangrijk jullie zijn. Finaal in de weerstand komen, afdwingen die hap.

Als ik jullie was ging ik er vol in en stopte ik met één dagje roepen dat er meer gelijkheid moet komen om daarna allemaal weer apathisch op dezelfde voet verder te gaan.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.