Vrouw/Praat Mee
1519129098
Praat Mee

Praat mee

’Wie mogen als eersten het vaccin tegen corona?’

Gisteren werd bekend dat Nederland - samen met de andere EU-landen - een definitieve deal met Pfizer en BioNTech heeft gesloten over de aankoop van in elk geval 200 miljoen doses van het vaccin. Daarvan zijn er een kleine 8 miljoen bestemd voor Nederland. Ook met vijf andere vaccinontwikkelaars hebben de Europese landen al afspraken gemaakt.

Dat betekent dus dat straks niet iedereen tegelijkertijd aan de beurt is: het duurt wel even voordat alle Nederlanders (ruim 17 miljoen, red.) zijn ingeënt. Er is dus niet voor iedereen meteen een vaccin beschikbaar, naar verwachting komt de Gezondheidsraad in december met een advies wie als eersten mogen. Vermoedelijk zijn eerst de ouderen, mensen met een kwetsbare gezondheid en zorgpersoneel aan de beurt. Al zijn er ook argumenten om juist eerst de jóngeren te vaccineren.

Versoepelde coronamaatregelen

Het kan zijn dat de huidige coronaregels worden versoepeld voor mensen die het vaccin hebben gehad en dat mensen zonder vaccinatie zich nog langer aan de maatregelen moeten houden, kondigde minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) gisteren aan in het AD. „Maar dit moet nog allemaal worden uitgewerkt en regels kunnen pas worden versoepeld als er een hoge vaccinatiegraad is.”

De meeste Nederlanders - 7 op de 10 - willen zich volgens een onderzoek van Nieuwsuur laten inenten tegen corona. 13% wil dit absoluut niet en 16% twijfelt. Het is alleen de vraag of de hele bevolking is beschermd als slechts 70% is gevaccineerd.

Praat mee

Wat vind jij? Moeten eerste de ouderen tegen corona worden gevaccineerd, de mensen in vitale beroepen of juist de jongeren? Sta je zelf te springen om te worden ingeënt of twijfel je nog? En vind je het terecht dat de regels worden versoepeld voor de mensen die de vaccinatie hebben gehad? Praat mee op onze Facebook-pagina!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.