Vrouw/Praat Mee
1519433656
Praat Mee

‛Verbied snoepautomaten in de school- en sportkantine’

'Ban snoepautomaat uit school- en sportkantine'

'Ban snoepautomaat uit school- en sportkantine'

Volgens cijfers van het CBS dijen we steeds meer uit. “Als wij in Nederland niet ingrijpen, lopen wij er over een aantal jaren ook zo bij als in Amerika”, vertelt Ellen van Kleef, onderzoeker Voeding & Consumentengedrag aan de Wageningen Universiteit, in De Monitor. Denk jij dat ook? En wat kunnen we daar tegen doen? “Begin met het aanpakken van snoepautomaten overal waar kinderen komen”, beargumenteert VROUW’s Daphne van Rossum.

'Ban snoepautomaat uit school- en sportkantine'

'Ban snoepautomaat uit school- en sportkantine'

Volgens Van Kleef is het tijd voor actie: “Om Amerika nog maar eens als voorbeeld te nemen: daar heeft 67 procent van de mensen overgewicht of obesitas, in Nederland is het bijna 50 procent. Er is nog geen land in staat geweest om die stijgende lijn een halt toe te roepen, daarom is het echt tijd voor publiek ingrijpen.”

Bedroefd van het aanbod

Het valt mij op dat er op veel plaatsen waar kinderen komen nog weinig gezonde producten worden aangeboden. Laatst was ik in een voetbalkantine om mijn nichtje aan te moedigen en werd bedroefd van het aanbod.

Het menu bestond uit broodjes kroket, patat en energiedrankjes. Ook op de dansacademie waar mijn dochter een cursus volgt, word ik elke week weer gewezen op het bedroevende niveau van versnaperingen: uit een muur met maar liefst drie automaten valt niks verstandigs te halen. Dus zie ik de dansmeiden en -jongens in de pauze met snoep en cola lopen.

Ziekenhuiskantine

Ook in het ziekenhuis staat bij de eerste hulp vaak een automaat met frisdrank en snoep en het valt me op dat je in de ziekenhuiskantine vaak niet verder komt dan een wit broodje ‘gezond’.

Ook artsen eten in die kantine. Waarom hoor je daar nooit iets over? Het lijkt me de plek bij uitstek om met een gezonde kantine te beginnen.

Muntthee

Toen we laatst scholen gingen kijken voor mijn bijna-brugpieper, raakten we zo gecharmeerd van de school met zelfgemaakte tomatensoep en verse muntthee in de kantine, dat die school op één komt.

Je moet er niet aan denken dat je brugpuber elke dag gaat lunchen met een roze koek, al maak ik me geen illusies. De snackbar zit om de hoek en een patatje is snel gehaald, zie ik ook aan de rij in de pauze.

Frisdrank

In Engeland zijn ze al wat verder dan hier. Daar wordt een suikertaks ingevoerd op frisdrank en is men bezig met een verbod op verkoop van energiedrank aan kinderen.

Vorig jaar kondigde het kabinet een flinke hoeveelheid maatregelen aan om overgewicht aan te pakken. Zo zouden porties in de horeca kleiner moeten worden, zouden er meer watertappunten moeten komen en er moesten minder calorieën in frisdrank, snoep, koek en zuiveldrank gestopt worden. Ook zou er een overheidscampagne moeten komen betreffende de schijf van vijf.

Overgewicht

Op deze manier moet de verwachte stijging van 60 procent overgewicht in 2040 worden omgebogen naar minder dan 40 procent.

Is die ambitie te groot van het kabinet en verwacht jij een toename van het aantal mensen met overgewicht? En wat vind jij ervan dat overal ‘slechte’ producten voor het grijpen liggen, zelfs tot in het ziekenhuis aan toe.

Moeten de (school-)kantines wat jou betreft op de schop, of ben jij van mening dat het je eigen verantwoordelijkheid is? Dan maar een bruine boterham mee? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.