Vrouw/Praat Mee
1529325505
Praat Mee

Weer meer mannelijke dan vrouwelijke ministers: maar is dat erg?

Hollandse Hoogte / Pim Ras

Hollandse Hoogte / Pim Ras

Eindelijk is de bordesfoto van Rutte III er. En dat betekent: gesprekken bij de koffieautomaat over de kleding van onze politici. Maar ook voer om opnieuw te discussiëren over de man-vrouwverhouding op topposities.

Hollandse Hoogte / Pim Ras

Hollandse Hoogte / Pim Ras

Tien mannelijke ministers en zes vrouwelijke ministers. Procentueel gezien is er niet zoveel veranderd in vergelijking met het voorgaande kabinet, want in beide kabinetten ligt het percentage vrouwelijke ministers rond de 38 procent. In Frankrijk en Canada besloten president Macron en premier Trudeau hun ministerposten fiftyfifty te verdelen onder mannen en vrouwen. “Omdat het 2015 is”, stelde Trudeau destijds.

Zeer ontevreden

Rutte gaf eerder aan dat hij graag meer vrouwen in het kabinet had willen hebben, maar dat uiteindelijk geldt: we gaan voor de beste mensen. “Het is wat het is”, zei hij. Partijprominent Neelie Kroes is zeer ontevreden over het feit dat de VVD slechts één vrouwelijke minister leverde. “Het is gewoon geen prioriteiten stellen”, is de mening van Kroes.

‘We hebben ze niet kunnen vinden’

In Metro schreef Iris van Lunenberg dat we ons moeten focussen op de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Het percentage vrouwen in de huidige gemeenteraden is 28 procent. Van de wethouders is slechts 21 procent vrouw, blijkt uit gegevens van ProDemos. Als daar een fiftyfifty-verdeling komt, kan de volgende premier niet zeggen: “We hebben ze niet kunnen vinden.”

Columnist Nausicaa Marbe zegt dat de uitspraken van Rutte gevolgen hebben voor de beeldvorming over vrouwen. Rutte zei na de aanstelling van het kabinet dat hij meer vrouwen had willen hebben, maar uiteindelijk voor de beste mensen ging. “Hiermee zegt hij expliciet dat de beste mensen geen vrouwen zijn”, aldus Marbe.

Wat vind jij?

De discussie over vrouwen op machtsposities is niets nieuws. Al jaren gaat het over (het gebrek aan) vrouwen op topposities in het bedrijfsleven en over het geringe aantal vrouwen in talkshows. De argumenten ‘ze willen niet’, ‘ze zijn er minder’ en ‘we kunnen ze niet vinden’ staan lijnrecht tegenover visies als ‘het is geen prioriteiten stellen’ en ‘dan zoek je niet goed genoeg’.

Er is ook een groep die de hele discussie erover niet snapt, omdat die zich prima kan vinden in het argument dat ook Mark Rutte noemde: ‘We gaan voor de beste kandidaat’.

Wat vind jij? Had Rutte ervoor moeten zorgen dat er acht vrouwelijke én acht mannelijke ministers zijn? Of ligt het aan vrouwen zélf dat we nog niet evenveel vertegenwoordigd zijn in de hoogste carrièreposities?

Of maakt het jou niet uit en vind je het onzin dat hier discussie over wordt gevoerd? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.