Vrouw/Praat Mee
1534811689
Praat Mee

'Een papa met ouderschapsverlof... lijkt me echt heerlijk!'

vader met kind

vader met kind

Ouderschapsverlof wint aan populariteit, ook bij mannen. De vriend van VROUW-journalist Nicole Gommers heeft géén ouderschapsverlof en ook nooit gehad. Nicole: "Zeker dat eerste jaar heb ik zijn aanwezigheid gemist."

vader met kind

vader met kind

Mijn vriend had mooie plannen gemaakt voordat onze oudste zoon geboren werd. Hij zou ouderschapsverlof opnemen en een dag in de week voor ons kind gaan zorgen. Zijn kind knuffelen, wandelingen maken, eendjes voeren, dutjes op de bank: hij zag het al helemaal voor zich.

Ouderschapsverlof

Ik was blij met zijn plannen. Ik vind: samen een kind krijgen, samen zorgen. Zelf werkte en werk ik als freelance journalist en dat zou ik terugschroeven naar drie dagen per week. Zo zouden we minder opvang nodig hebben, en allebei een doordeweekse dag intensief met de kleine bezig zijn: ik twee dagen, hij een.

Ouderschapsverlof houdt in dat beide ouders in de eerste acht levensjaren van elk kind 26 keer hun aantal werkuren per week onbetaald mogen opnemen. Steeds meer vaders hebben hier wel oren naar. In 2005 nam slechts 6 procent van de mannen ouderschapsverlof op (tegenover 13 procent van de vrouwen). Vorig jaar groeide het aantal vaders met vaderschapsverlof naar 11 procent (tegenover 22 procent van de vrouwen).

Hoofdkostwinner

Hoewel ouderschapsverlof dus aan populariteit wint, zijn er nog steeds veel minder vaders dan moeders die een beroep doen op de regeling. De Volkskrant schrijft vandaag dat dat komt omdat vaders vaak hoofdkostwinner zijn.

Onbetaald verlof heeft grote financiële gevolgen voor het hele gezin. Emeritus hoogleraar en pedagoog Louis Tavecchio (70) zegt daarnaast dat mannen alleen vaderschapsverlof opnemen als 'zij geen ego hebben dat hen in de weg zit.'

Failliet

Mijn vriend had geen last van zijn ego, al is dat ouderschapsverlof er nooit gekomen. In de week voor mijn bevalling ging het architectenbureau waar hij werkte namelijk failliet. Hij heeft het tot in de eerste dagen van mijn kraambed geheim gehouden voor mij: hij wilde niet dat ik in paniek zou raken en dat het slechte nieuws mijn bevalling zou beïnvloeden.

Hij zag zijn kans schoon om in de nasleep van het faillissement van het bedrijf waar hij werkte zélf een architectenbureau uit de grond te stampen. Natuurlijk was ik direct heel trots op hem; hij knokte voor onze toekomst.

Voltijds van huis

Dat betekende keihard werken, vijf dagen in de week, vergaderingen in de avond en in het weekend. Al in mijn kraamtijd was hij voltijds van huis. Dat ik alleen met ons kind thuis zat vond ik soms frustrerend. Ik kon hem niet goed uitleggen hoe het voelde om voltijds voor een baby te zorgen. Hoe het was als onze zoon de hele dag huilde, terwijl ik niet de mogelijkheid had even de deur achter me dicht te trekken.

Na mijn kraamtijd (toen ik zelf weer aan het werk ging) werd dat beter, maar vooral het eerste jaar vond ik het ontzettend jammer dat hij niet ook een dag voor onze zoon zorgde. Zodat we elkaar beter begrepen en ervaringen konden delen.

Baby en dreumes

Toen onze tweede zoon geboren werd, werd dat gevoel nog een beetje sterker. Hele dagen in je eentje zorgen voor een baby en een dreumes – inmiddels een kleuter en een peuter – vergt best wat van je. Soms had ik het gevoel dat hij dat niet begreep, en dat alles op mij neerkwam. Hij was er immers vooral ’s avonds en in het weekend. Niet eerlijk, natuurlijk, want hij zat bepaald niet uit zijn neus te eten. Maar toch...

Het bedrijf van mijn vriend is vijf jaar na de oprichting hartstikke succesvol en ik ben er geweldig trots op dat hij dat voor elkaar heeft gekregen. Door het geld dat hij verdient (en natuurlijk ook door het geld dat ik zelf verdien) werken we aan een goede toekomst voor onze kinderen en onszelf. Toch denk ik soms 'Kon hij ook maar een dagje thuis zijn'. Goed voor hem, goed voor de kinderen, goed voor de balans, goed voor onze relatie. Een papa met ouderschapsverlof: lijkt me echt heerlijk.

Praat mee

Bij VROUW zijn we benieuwd wat jij vindt: wil jij graag dat je man onbetaald verlof opneemt om voor jullie kind te zorgen? Of ziet hij dit niet zitten, en waarom dan niet? Wil je eigenlijk wel dat jouw partner ook een dag zorgt? Of vind je dit niet nodig? Praat met ons mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.