Vrouw/Culinair
1535402085
Culinair

Op naar een stressvrije kerst

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

"Zeg mam", zegt dochter, "ik heb een vriend en die heeft een vriendin en die twee kunnen nergens terecht met kerstmis. Ik dacht; ik zeg het even. Want zoiets breekt jouw hart toch?" En dat maakt het totaal aantal mensen dat straks aan mijn kerstdis schuift negen. Mijn eigen drie nakomelingen, de twee Verkeringen én het setje dat nog ergens aan moet worden geschoven. Want natuurlijk zijn die welkom. Zo hoort dat met Kerstmis.

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

"Past dat allemaal wel aan de tafel", vraagt Lief bezorgd. "En moet je niet even borden bijkopen? Het is niet echt hè, als met kerstmis niet het mooiste servies op tafel staat. En volgens mij hebben we maar 7 borden."

"Als we de verkering van Dochter en Vriend naast elkaar aan het hoofd zetten, moet het lukken", zeg ik. "Die zijn allebei redelijk tenger. En die borden neem ik zaterdag wel mee als ik het gehakt ophaal voor de 60 worstenbroodjes die ik dit weekend vast ga bakken. Dochter moet ook nog optreden op de kerstmarkt en na al dat muzikale gedoe in de winterkou hebben alle bandleden vast schreeuwende honger. Ik maak er maar wat extra. En dan een soepje erbij."

Op VROUW.nl lees ik dat de gemiddelde Nederlandse vrouw bij december maar aan een woord denkt: stressvol. Bijna de helft krijgt vlekken in de nek bij de gedachte aan de kerstboodschappen, 28 procent wil aan de valium als er een lijstje moet worden gemaakt en 2 op de 5 ligt ’s nachts wakker uit angst iets te vergeten (terecht, want 45 procent van de mensen komt er op kerstochtend inderdaad achter dat er iets essentieels ontbreekt om het kerstmenu onvergetelijk te maken.

Gezellige kerst

Ik lees het allemaal met verbazing. Ik denk namelijk aan een heel ander woord bij december; ik denk: gezellig. Vanaf 4-12 (de verjaardag van Jongste) tot en met 1-1 staat mijn hele leven in het teken van knusse kneuterigheid. Goed, er zijn wat vervroegde deadlines (drukkers hebben ook recht op vrije dagen) en dat kan soms stressvol zijn, maar verder … We hebben een boom met lampjes en ballen, een koelkast vol eten en iedereen waait aan. Daar kun je toch alleen maar blij van worden. Hoe meer mensen, hoe leuker.

En nee, ik maak me er niet gemakkelijk vanaf. Ik doe alles en, en, en. En sinterklaasavond én kerstavond met hapjes en middernachtelijke soupers na het kerstliedjes zingen op de markt én een kerstbrunch met eigengebakken brood en worstenbroodjes én een kerstdiner van 7 tot 8 gangen (en ja, ik heb daarnaast een baan en nee, ik ben niet superwoman). "Hoe dan?", vroeg een vriendin die nu al met de handen in het haar zit.

Mijn tips voor een stressvrije en overvloedige kerst

 1. Begin op tijd. Ik begin nu al te bakken. Dit weekend schuif ik 60 worstenbroodjes de oven in, die kunnen daarna in de diepvries.
 2. Houd het in eigen hand. Verdeel geen taken als het om koken gaat. Het lijkt zo gemakkelijk: iedereen neemt wat mee. Maar in de praktijk wordt het een wirwar van niet bij elkaar passende gerechten die worden aangevoerd in Tupperware-bakjes die daarna in jouw te kleine keuken met te veel mensen nog in elkaar moeten worden gezet. Chaos! De afwas achteraf kun je natuurlijk wel uitbesteden. Ik heb met mijn wederhelft de afspraak dat hij tijdens mijn kookpauzes alvast de keuken opruimt, zodat ik daarna weer met frisse moed verder kan.
 3. Bereid goed voor. Stel precieze menu’s samen: wat wil je wanneer op tafel hebben staan. Zelf maak ik voor ieder feestdagenmoment een (mini)menu, ook voor het ontbijt. Daar staat dan bijvoorbeeld op: Eerste Kerstdag, ontbijt: kerstbrood met roomboter, croissants, roereieren met bieslook, een worstenbroodje per persoon, een pistoletje per persoon, rosbief, kaas, 2 pakken jus d'orange. Als het om het kerstdiner gaat, tel ik zelfs het aantal glazen wijn zodat ik weet hoeveel flessen ik moet bestellen (er gaan 6 glazen uit een fles).
 4. Maak een lijst. Van alle lijsten die ik uiteindelijk heb gemaakt, maak ik een boodschappenlijst. Ik leg ze allemaal naast elkaar op tafel en leg er een groot vel naast dat ik opdeel in categorieën: vlees, vis, groente, zuivel, etc. Telkens als ik iets van een de kleinere lijsten op de grote lijst heb geschreven, streep ik het door op het kleine lijstje.
 5. Bestel bij een bezorgservice. De grote lijst gebruik ik om zoveel mogelijk boodschappen te bestellen bij een bezorgservice. Alleen de specifieke dingen (een echt goede kalkoen, lekkere kaasjes) haal ik bij een gespecialiseerde winkel.
 6. Maak het niet te ingewikkeld. Ik vind koken hartstikke leuk, jij misschien niet. Stel zorgvuldig een menu samen. Maak je een ingewikkeld hoofdgerecht, ga dan voor gemakkelijke bijgerechten en simpele voor- en nagerechten. Een garnalencocktail zit zo in elkaar en een chocolademousse maak je ook in een handomdraai.
 7. Bouw rustmomenten in. Wil je veel gangen maken en extra lang tafelen; een spoom (bolletje sorbetijs met bubbeltjeswijn) en een kaasplankje (vraag advies aan een kaasboer) vullen leuk aan en staan zo op tafel. Denk ook aan koude tussengerechten, die kun je eerder maken.
 8. Zorg voor 'noodoplossingen'. Haal wat extra slagroom, verse kruiden, zure room, boter, blikjes croissants en afbakbroodjes (die kun je ook in de diepvries bewaren). Mislukt je toetje: slagroom kloppen en eroverheen scheppen, ziet je hoofdschotel er wat ongezellig uit, gehakte kruiden leuken een heleboel op. Toch een eter extra? Lading broodjes in de oven.
 9. Denk aan voldoende servies, bestek en glazen. Koop eventueel goedkoop serviesgoed bij (Action, Xenos, Hema, Ikea).
 10. Laat het los. Uiteindelijk gaat het om die warme en gezellige momenten. Ziet jouw tafel er niet uit als in een damesblad en lijken jouw gerechten in niks op die uit de kerstkookboeken? Als het gezelschap maar leuk is, dan wordt het toch een onvergetelijke kerst.

Recept voor simpel voorgerechtje dat er best chique uitziet

Nodig:

 • 2 rijpe avocado's
 • scheutje limoensap
 • 2 sjalotjes
 • wasabi naar smaak
 • 2 blikken krab
 • potje zalmeitjes
 • scheutje sojasaus
 • lepel mayonaise

Zo maak je het:

 1. Pureer de avocado met limoensap en peper en zout naar smaak.
 2. Hak de sjalotjes heel fijn en schep die door het vruchtvlees, doe er naar smaak wasabi bij.
 3. Laat het krabvlees uitlekken en schep de mayonaise erdoor met een klein beetje sojasaus (goed proeven).
 4. Schep in kleine bakjes een eetlepel avocado, schep daarop een eetlepel krab en leg er tot slot een paar zalmeitjes op.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.