Vrouw/Columns & Opinie
1536280407
Columns & Opinie

Wat Yvonne Vindt: Gedragscode voor vrouwen is omgekeerde wereld

Aanranding en seksueel misbruik met oud en nieuw in Keulen

Aanranding en seksueel misbruik met oud en nieuw in Keulen

‘We moeten ten minste op armlengte afstand blijven van vreemde mannen', zo drukte de burgemeester van Keulen ons op het hart na afloop van een crisisvergadering. ‘Zo kunnen we aanrandingen tijdens evenementen in de toekomst voorkomen’. Tjee zeg. Een gedragscode voor vrouwen om wellustige knakkers op afstand te houden. Dat we nou nog nooit eerder op dit briljante idee zijn gekomen!

Aanranding en seksueel misbruik met oud en nieuw in Keulen

Aanranding en seksueel misbruik met oud en nieuw in Keulen

Het is dat de recente gebeurtenissen tijdens deze oud en nieuw-viering zo verschrikkelijk triest zijn, anders had ik hardop zitten gieren bij het in kennis nemen van dit sneue ‘advies’. Kwam minister Donner dertien jaar terug niet ook al met zo’n scherpzinnige uitlating? ‘Als je getuige bent van geweld op straat, moet je de daders afschrikken door heel hard BOE te roepen.’

Lees ook: Massale aanrandingen in Keulen - Is dit een aanslag op onze vrijheid?

Ik probeer het me in te beelden. Wat bijna onmogelijk is, want hoe moet ik dat voor me zien? Op een doorsnee evenement is het op zich al een uitdaging om te kunnen ademen, laat staan dat je de mogelijkheid hebt om voor jezelf wat ruimte te reserveren. En probeer dan ook maar eens potentiële aanranders (hoe herken je die eigenlijk?) op een veilige afstand te houden.

Niet te uitbundig lachen, hoor!

En dan ben je dus met een groep vriendinnen aan het carnavallen tussen de samengeklonterde mensenmassa. De sfeer is goed. Je kletst en je drinkt. Je dartelt en lacht. Maar hoho, niet te uitbundig natuurlijk, want die vreemde bink in Batman-outfit naast je, zou je zomaar op verkeerde gedachten kunnen brengen.

Wanneer de avond vordert, word je minder scherp. Voor je het goed en wel in de gaten hebt, blèr je losbandig mee met dat foute carnavalsnummer: ‘Alluh remmuh loooosss!' Je schrikt van jezelf. Oh God, wat zeg je nu toch weer? Gauw die armen wijd, veiligheid staat immers voorop. En dan tettert een van je vriendinnen iets in je oor: ‘Hé Von, wat zit je nou toch raar met je armen te zwaaien! Misschien kun je beter stoppen met drinken.’

Omdraaien van oorzaak en gevolg

Het moet toch niet gekker worden zeg?! Ik moet nog bijkomen van die hoogleraar die ‘cultuurkritiek’ had op dat beruchte reclamebord (‘Het tonen van foto’s van naakte vrouwen in de openbare ruimte draagt bij aan de verscheuring van de samenleving’). En dan is het nu dus ook al aan- en oppassen geblazen als het gaat om een evenementbezoek?

Het alsmaar omdraaien van oorzaak en gevolg, het voortdurend afschuiven van de verantwoordelijkheid, het koste wat kost doodzwijgen uit angst te stigmatiseren en het meten met twee maten; dát zijn zaken die bijdragen aan de verscheuring van de samenleving. Wat is het volgende verzoek, onder het mom van een advies? Rondlopen in een smakeloos tuinpak? Wel met sjaal, want dat stukje hals kan toch ook maar net de trigger zijn.

Machtswellust

Misschien wordt eraan voorbijgegaan dat een verkrachting of aanranding niet zozeer met lust te maken heeft, als wel met machtswellust. Het is een extreme vorm van geweld, dat achter slot en grendel thuishoort en niet op straat. Niemand heeft het recht om anderen ongevraagd te betasten, punt uit, al lopen we in onze blote naad.

BOE!

Maar hé, er is ook goed nieuws. Er zal óók een gedragscode worden gericht aan jonge mannen ‘van buitenlandse afkomst’ (Sssst! Dat mogen we eigenlijk niet zeggen...). ‘Aan mensen van andere culturen moeten we uitleggen hoe we hier carnaval vieren, zodat ze begrijpen dat vrolijk gedrag niet hetzelfde is als seksuele openheid’, aldus de burgemeester van Keulen. Wat een opluchting. En ach, mocht dat te weinig resultaat opleveren, dan kunnen we altijd nog heel hard BOE! roepen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.