Nieuws/Vrouw
1541165846
Vrouw

Wendy heeft een mutatie van het BRCA-2 gen: Ik liet borsten en eileiders verwijderen

Wendy Geuverink

Wendy Geuverink

Toen de moeder van psycholoog Wendy Geuverink (45) voor de tweede keer borstkanker kreeg, was dat voor de oncoloog een aanwijzing dat ze erfelijk belast kon zijn. Wendy: "Het was alsof een monster mijn familie binnensloop."

Wendy Geuverink

Wendy Geuverink

"Mijn moeder had borstkanker, een zus van haar eierstokkanker en een andere zus overleed aan uitgezaaide borstkanker. Als die kankersoorten vaak in de familie voorkomen, kan dat aanleiding zijn voor verder onderzoek. Mijn moeder is onderzocht en heeft een mutatie van het BRCA-2 gen. Was dat niet zo geweest, dan zouden mijn zusjes en ik ook niks te vrezen hebben."

Testen

"Ons werd daarom sterk aangeraden ons ook te laten testen. Wij hadden 50% kans drager te zijn. Als we ons niet wilden laten testen zouden we elk jaar een mammografie en een MRI krijgen."

"Tot die tijd had ik zoiets van 'Het zal wel meevallen', maar toen mijn moeder drager bleek te zijn kon ik er niet meer onderuit. Het voelde als een monster dat onze familie binnensloop."

Preventief

"We hebben er veel over gepraat wat we zouden doen. Wil je het weten of niet? Stel je hebt het, ga je dan preventief laten verwijderen? Toen we besloten te laten testen wilden we niet allemaal op dezelfde dag de uitslag krijgen."

"Dat ik blij ben dat ik het niet heb, maar verdrietig voor mijn zus omdat zij wel drager is. Of andersom. Dat leek ons vreselijk. Daarom kregen we steeds een week na elkaar de uitslag."

Dochter van 15

"Ik kreeg de uitslag als laatste en mijn BRCA-2 gen bleek gemuteerd: Ik liet borsten en eileiders verwijderen. Dat overviel mij; het ging nu ineens ook over mij. En over mijn kinderen, zoals mijn dochter die nu 15 is. Met dit gen heb ik niet alleen kans op borstkanker, maar ook een verhoogde kans op eierstokkanker."

"Ik heb vrij snel besloten mijn borsten preventief te laten verwijderen. Mijn moeder had een goede mammografie waar niets op te zien was en een half jaar later een grote kwaadaardige tumor in haar borst."

Borstreconstructie

"Die kan heel hard groeien. De kans dat ik borstkanker zou krijgen is niet 100%, maar wel 60 tot 80%. Dat voelde voor mij niet goed. Er volgde een zoektocht naar de mogelijkheden. Ik merkte dat er niet één arts is die alle verschillende behandelingen kent, dat was een gemis."

"Uiteindelijk kwam ik uit bij het Antoni van Leeuwenhoek. Ook heb ik gekozen voor een borstreconstructie. Met een prothese want omdat ik weinig buikvet heb, kon ik geen reconstructie met eigen buikweefsel doen."

Overgang

"Mijn borsten zijn dus verwijderd, net als mijn eileiders. Omdat de kanker daar mogelijk begint. De leeftijdsrichtlijnen voor het verwijderen van eierstokken liggen tussen de 40 en 45."

"Dat komt nog, maar dat is net zo heftig als het verwijderen van borsten. Dan kom je chirurgisch in de overgang. Daarvoor kun je dan weer hormonen krijgen, maar die lossen niet alles op."

Wendy schreef over haar ervaringen het boek In mijn familie. "Omdat kennis macht is en alertheid over erfelijke aandoeningen in je familie levens kan redden."

Documentaire

Er is maar één gen nodig om van je lichaam een tijdbom te maken en je leven compleet op z'n kop zetten. De vrouwen in de documentaire 'Krijg nou tieten' ondervonden dit aan den lijve. Zie hieronder een fragment. Bekijk hier de hele uitzending.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.