Vrouw/Mama
1542318932
Mama

Mag jouw puber alleen op vakantie?

De eindexamens zijn geweest en de badplaatsen stromen vol met feestende tieners. Een vakantie vol seks, drugs en alcohol: de nachtmerrie van menig ouder. Hoe ga je als bezorgde moeder om met een puber die voor het eerst alleen op vakantie gaat?

Karin Broersma (48) maakt zich zorgen om haar zoon van 18 die op Ibiza zit. "Vorig jaar ging hij nog kamperen in Zeeland met vrienden. Mijn man en ik vonden dat goed, maar dan zouden we wel een appartementje om de hoek nemen. Vreselijk vond hij het. Maar toen puntje bij paaltje kwam, kon hij bij ons een lekkere douche nemen en luxe met ons uit eten gaan. Zo vervelend was het dus niet. Nu hij in Ibiza zit, zijn we er niet bij. Dat vind ik best spannend."

Kwetsbaar

Ook Anita de Jong (50) maakte zich zorgen toen haar 17-jarige dochter en 19-jarige zoon naar Griekenland gingen.

"Ik lag er wakker van, vooral mijn dochter is namelijk heel kwetsbaar. Het jaar daarvoor was ze nog alleen naar Pamplona gegaan om te demonstreren tegen het stierenvechten, daar had ik geen moeite mee. Het was het gevaar van de drank in Griekenland wat me zorgen baarde. Terecht, want achteraf hoorden we dat ze inderdaad veel te veel had gedronken. Gelukkig had haar broer een beetje op haar gelet."

Zelfdenkend vermogen

Opvoedkundige Marina van der Wal raadt ouders aan te bespreken wat er mis kan gaan en te vragen hoe je kind dat zou oplossen.

"Wat doe je als je in het ziekenhuis belandt, hoe reageer je als een vriend teveel drinkt? Zet dat zelfdenkende vermogen aan, dan zal je zien dat ze vaak veel verantwoordelijker zijn dan je denkt. Als een kind om vrijheid vraagt, is dat een signaal dat het eraan toe is. Het zijn vaak de ouders die dat niet zijn."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.