Vrouw/Verhalen achter het nieuws
1547914817
Verhalen achter het nieuws

Zo (on)gezond leef ik

Marije test diëten: ’Ik vond keto echt vreselijk’

„Ik denk dat we veel meer hebben aan mensen die allemaal een beetje hun best doen om duurzamer te leven, dan een paar mensen die dit superstrikt doen”

„Ik denk dat we veel meer hebben aan mensen die allemaal een beetje hun best doen om duurzamer te leven, dan een paar mensen die dit superstrikt doen”

In onze nieuwe rubriek ’Zo (on)gezond leef ik’ zijn we nieuwsgierig naar de leefstijl van VROUW-lezeressen. Vind jij het belangrijk om gezond te leven? Ben jij veel aan het sporten om in shape te blijven? Of geef je er juist geen klap om hoe je eruitziet en wil je bovenal gelukkig zijn? Of heb je dé tip voor een gulden middenweg? Deze week Marije van der Made (33). Ze schreef het boek ’Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven’.

„Ik denk dat we veel meer hebben aan mensen die allemaal een beetje hun best doen om duurzamer te leven, dan een paar mensen die dit superstrikt doen”

„Ik denk dat we veel meer hebben aan mensen die allemaal een beetje hun best doen om duurzamer te leven, dan een paar mensen die dit superstrikt doen”

Wat is jouw levenswijze?

„Ik probeer duurzamer te leven. Zoals met alle veranderingen gaat dat niet over één nacht ijs. Bij mij begon het met minder vlees eten. Tussen mijn 11e en 17e was ik vegetariër. Ik stopte toen ik student werd. Eigenlijk verloor ik toen het doel uit het oog, totdat ik mijn Youtubekanaal startte, waarvoor ik veel experimenten doe. Het eerste experiment was om tien dagen het paleo-dieet te volgen - een dieet waarbij je voornamelijk vlees, vis, fruit, planten, knollen, noten, zaden en kruiden eet - waardoor ik veel meer vlees at dan normaal. Dat ging me enorm tegenstaan en ik las steeds meer over hoe de bio-industrie in elkaar zit. Dit heeft me aangespoord om veel minder dierlijke producten te gaan eten.

Wat ik heel erg belangrijk vind is om te weten waar de impact van je eigen levensstijl zit. Bij de gemiddelde Nederlander zit die impact in hun woning - we kopen veel te veel spullen - en in hun voeding. We kijken daarnaast nog te veel naar kleine dingen die amper impact hebben. Mensen hebben het bijvoorbeeld de hele dag over de plastic verpakking van een komkommer. Het is verspilde moeite om daar je energie in te stoppen. Dat plasticje heeft namelijk een functie, die houdt het eten langer goed. Als die komkommer verrot heb je veel meer uitstoot dan dat het plastic veroorzaakt. Voor mezelf zoek ik dus constant naar waar die impact zit en maak ik op die plekken bewuste keuzes. Zo eet ik grotendeels plantaardig en als ik nieuwe spullen nodig heb koop ik het vaak tweedehands, leen of huur ik het.”

Hoe houd je het vol?

„Ik eet thuis bijna volledig plantaardig, maar buiten de deur ben ik iets losser. Buitenshuis is het namelijk niet altijd even makkelijk om plantaardig te eten en ik denk dat we veel meer hebben aan mensen die allemaal een beetje hun best doen om duurzamer te leven, dan een paar mensen die dit superstrikt doen.”

Welke van jouw experimenten vond je het leukste en welke het minst leuk?

„Ik vond het keto-dieet (koolhydraatarm) echt vreselijk, vooral om dat vegetarisch te doen was een hel. Sowieso vind ik dat er te veel lekkere producten met koolhydraten zijn.

Toen ik in New York City woonde heb ik een week lang op pizza geleefd, dat vond ik het leukste experiment.”

Hoe kijk je aan tegen roken en het drinken van alcohol?

„Roken doe ik absoluut niet. Een alcoholische versnapering gaat er daarentegen zeker wel in. Ik ben heel bewust met mijn lichaam, maar wel gewoon chill.”

Gebruik je medicijnen of voedingssupplementen?

„Als je veganistisch eet moet je sowieso vitamine B12 slikken. Ondanks dat ik niet volledig veganistisch eet, doe ik dit wel. Daarnaast slik ik in de winter vitamine D en af en toe probiotica.”

Wat is jouw gouden tip?

„Lekker veganistisch eten lukt je niet van de ene op de andere dag, net als dat je niet van de ene op de andere dag écht lekker Mexicaans kan koken. Probeer één keer per week een nieuw recept en pak het langzaam aan.”

Is er een bepaald dierlijk product waarvoor je soms toch zwicht?

„Ik hou heel erg van melkchocolade. Dat eet ik niet altijd veganistisch, al is er inmiddels goede veganistische melkchocolade op de markt. En de kaas op pizza maakt de pizza in de meeste gevallen wel echt lekkerder.”

Hoe vaak sport je en wat doe je?

„Ik heb recentelijk herontdekt hoe leuk sporten kan zijn. Ik doe al een paar jaar aan kickboksen en de laatste tijd doe ik ook movement, dat is een mobiliteitsles waarin we een soort van kinderspellen doen. Verder doe ik ook nog high intensity training op harde muziek. Ik heb een volle agenda, maar probeer twee tot drie keer per week te sporten.”

Merk je dat je anderen inspireert?

„Ik ontvang dagelijks berichtjes van mensen die zeggen dat ze door mij minder vlees zijn gaan eten of een treinreis hebben geboekt in plaats van een vliegreis. Dat is raar om te beseffen, maar echt te gek!”

Wil jij ook in deze rubriek? Wij zoeken nog leuke dames die willen inspireren met hun leefstijl. Stuur een mailtje met je naam, telefoonnummer, motivatie én twee actuele foto’s (portret en totaal) naar oproep@vrouw.nl.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.