Nieuws/Vrouw
1551480
Vrouw

Praat mee

Jongeren ontbijten met energiedrank: ’Anders is school niet te doen’

Onder de 18 geen druppel, maar dat geldt niet voor energiedrankjes. Die liggen overal betaalbaar voor het grijpen. Veel jongeren ontbijten er zelfs mee op het schoolplein. Toch is deze mierzoete dorstlesser niet bepaald onschuldig.

Kinderartsen maken zich zorgen over de veiligheid van energiedranken voor kinderen en jongeren. De aanleiding hiervoor zijn lichamelijke klachten bij kinderen veroorzaakt door een hoge dagelijkse inname van energiedranken. Zou een verbod op energiedrankjes helpen?

Het is iets voor half negen in de ochtend. Bij een groot college in de hoofdstad staat een groepje jongeren te roken. Blikje energiedrank in de ene hand, sigaretje in de andere. Ramazan (16): „Ik drink er maximaal 6 tot 7 per dag, maar ben niet verslaafd, hoor. Mijn nichtje, zíj is echt verslaafd. Ze kan niet zonder en heeft er zelfs een buikje van gekregen.” Ook Hidde (16) lurkt een blikje weg. „Ik word er goed wakker van. Anders is school niet te doen.”

De supermarkt naast de school vaart er wel bij. De caissière vertelt: „Energiedrank kopen ze standaard, zelfs basisschoolkinderen van verderop. Ik zeg er altijd bij dat het slecht is. Maar ze moeten het zelf weten. Mijn zoon van 13 krijgt het in ieder geval echt niet.”

Mijn eigen zoon (15) zegt dat hij het niet lust, maar dat veel klasgenoten het drinken. Een verbod ziet hij niet zo zitten: „Dan gaan ze het juist doen; als je het verbiedt wordt het alleen maar interessanter.”

Lees hier verder welke maatregelen scholen treffen en wat de gevaren van energiedrank zijn volgens specialisten.