Vrouw/Praat Mee
1551985009
Praat Mee

Praat mee

Hoe belangrijk is het geslacht van je baby?

Het lijkt wel alsof de obsessie met het geslacht van een op komst zijnde baby de afgelopen jaren steeds groter is geworden. Met de vanuit Amerika overgewaaide gender reveal party’s wordt er met veel bombarie een roze of blauw stempel gedrukt op een pasgeboren kind, terwijl juist in deze tijd veel stemmen opgaan voor een genderneutrale opvoeding.

Een taart aansnijden, een ballon doorprikken of zelfs een rookkanon afvuren om te zien of de inhoud roze of blauw is. Voor sommigen kan de geslachtsonthulling van hun baby niet gek genoeg. Actrice Marly van der Velden liet zelfs heel Huis ter Duin blauw kleuren om het geslacht van haar kindje te onthullen, meldt onder andere De Telegraaf.

Gender-identiteit

De kritiek op deze gender reveal party’s groeit de afgelopen tijd steeds meer. Het zou te veel nadruk leggen op het geslacht van de baby, net nu er grote stappen gemaakt worden in het debat rondom genderidentiteit, transgenders en genderneutralen.

Daarnaast, hoe belangrijk is het geslacht van de baby? Het is een cliché, maar daardoor niet minder waar: zolang de baby gezond is, maakt het geslacht toch niet uit? Een feestje om de komst van een baby is natuurlijk leuk, maar de vraag is of de nadruk daarbij zo sterk op het geslacht moet liggen.

Niet vanzelfsprekend

Ook menen sommigen dat het hebben van een voorkeur voor een geslacht niet respectvol is tegenover koppels die moeilijk zwanger worden. Zo koos model Kim Feenstra ervoor het geslacht onbekend te laten. „Voor ons is het heel speciaal dat we dit geluk mogen ervaren, en zeker na een ivf-traject. Geen gender reveals van onze kant. We weten namelijk dat het niet vanzelfsprekend is.’’

Genderneutraal

Steeds meer ouders kiezen ervoor hun kindje genderneutraal op te voeden, zo ook actrice Jelka van Houten en cabaretier Henry van Loon. Geen gender reveal, geen roze en blauwe kleertjes en geen prinsessen- of ridderkamer specifiek voor een jongen of een meisje.

Praat mee

Het krijgen van een baby is ontzettend bijzonder. Dat mag gevierd worden! Maar moet het geslacht van de baby hierbij benadrukt worden?

Hoe belangrijk is het geslacht van de baby voor jou? Leg jij de nadruk op het geslacht met een feestje? Of vind je het houden van een gender reveal party achterhaald? Praat mee via onze Facebook-pagina.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd