Vrouw/Columns & Opinie
1551992465
Columns & Opinie

Grijp in, voordat jouw kind een ander kind de dood injaagt

Getreiter greep diep in op zijn leven, maar als je dit leest, is mijn zoon er nog. En daar dank ik God, of welke hogere macht dan ook, voor op mijn blote knieën. Want Matthew, ook een pestslachtoffer, is er niet meer.

Ik zie zijn foto op Facebook. Een blij jongetje bij een zwembad, op vakantie; een kind om trots op te zijn. Een kind zoals mijn kind. Ik stel me voor hoe hij eruit zag als baby’tje, roze met zoetgeurende haartjes. Dit jongetje gaat zo’n verschrikkelijk gelukkig mens worden, dacht z’n moeder. Want dat dacht ik ook toen ik mijn kleine kabouter voor het eerst in mijn armen hield.

Matthews eerste verjaardag. Mocht hij net als mijn zoon met zijn peuterknuistjes in de slagroom slaan? Zijn eerste stapjes, woordjes. Speelde hij met autootjes of liever met blokken en wat was zijn favoriete dier op de kinderboerderij? Mijn kabouter was dol op het rare bokje dat altijd boven op de kruiwagen sprong. Een blijmoedig vrolijk jongetje met blonde krullen. Misschien knuffelde Matthew liever met konijnen, dat kan.

 Bekijk ook: 

 Rust zacht pop 

Meer liefde en begrip

Waar ging het mis? Ik heb dat bij mijn eigen kind nooit begrepen. Ook niet gezien trouwens. Plotseling was daar die duisternis om hem heen. Ik had het niet aan zien komen. Hij werd stiller, ontoegankelijker, zijn blik keerde naar binnen. En ik met mijn stomme kop, weet het aan de puberteit. Komt vanzelf goed, dacht ik. Beetje meer liefde en begrip erin en hij trekt wel bij.

Wist ik veel van die jongens op school die hem na de les opwachtten om hem in een hoek te drijven, te schoppen en uit te schelden, die in de gangen tegen hem sisten: "Waarom pleeg je geen zelfmoord. Je bent het leven niet waard." Ik mopperde zelfs tegen hem: "Hoezo is je fiets nou alweer kapot? Doe toch eens wat voorzichtiger met je spullen!" De blauwe plekken en bloeduitstortingen zag ik niet. Een tiener doet de badkamerdeur op slot.

Obscene gebaren

Cijfers kelderden, de docenten dachten aan asperger. En toen op een dag kwam hij in tranen thuis. Ik heb er eerder over geschreven. In de kleedkamer van de gymzaal hadden ze hem op de grond gegooid, waren ze in een kring om hen heen gaan staan en hadden ze hem bespuugd en obscene gebaren gemaakt. Ik zag het voor mijn geestesoog: mijn kind in zijn onderbroekje op de smerige grond met die enorme bedreigende groep wolven om hem heen. Hoe bang moet hij zijn geweest …

We deden hem op een andere school. Ook daar vonden ze hem. Gelukkig was er die ene machtige grote klasgenoot die de pestkoppen onmiddellijk van het terrein afjoeg. En nu zijn we dan alweer 3 jaar verder. Hij heeft een eetprobleem ontwikkeld. "Moet je hem daar niet op aanspreken", vragen mensen me. Nee, dat moet ik niet. Zolang hij die buffer nodig heeft, is dat zo.

Liefdevol wiegen

Matthews ouders vonden hun zoon hangend aan een boom. Hij pleegde zelfmoord in 2013. Mijn zoon leeft. En ik denk steeds maar aan de moeder van de pestkop. Kan zij leven met het feit dat haar kind iemand de dood in heeft gedreven? Als straks haar zoon of dochter zijn of haar eerste kindje in zijn armen houdt, denkt zij dan aan de moeder van Matthew die nooit zal zien hoe haar kind liefdevol zijn baby’tje wiegt en zacht fluistert: "ík ga van jou een heel gelukkig mens maken."

"Mijn kind doet zoiets niet". "Nou, zo erg is het allemaal niet hoor", "Joh, een beetje plagen, daar worden ze hard van", "Kinderen doen dat nou eenmaal"…

Verantwoordelijkheid

Beste moeder van een kind dat pest, neem je verantwoordelijkheid. Jouw kind doet dat wel. En het is nog veel erger dan je denkt. Voor het slachtoffer kunnen we alleen maar het beste hopen. Hopen dat het zich niet verhangt of voor een trein springt, dat het zijn of haar leven op de rails krijgt en de littekens ietsje minder gaan schrijnen. Maar de daders, die blijven er maar mee wegkomen als jij blijft zeggen dat het normaal gedrag is. Grijp in voor het te laat is voor de volgende Matthew.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.