Nieuws/Vrouw
1552703
Vrouw

Ouders van tieners: Praat met je kind over pestapp Sayat

"Mam, ik krijg allemaal nare berichten op Insta via Sayat binnen", zei de dochter van journalist Hester Zitvast onlangs. Heb je al van de app Sayat gehoord? Vraag je tiener er maar eens naar.

Er gebeurt in het online wereldje van tieners meer dan wij kunnen bedenken.

"Wie is Sayat", vroeg ik dus logischerwijs. Wist ik veel; een nieuw kind in de klas? In de buurt? Maar Sayat bleek niet iemand, maar een anonieme feedback-app te zijn. En iemand in mijn dochters omgeving had die app aangrepen om haar op Instagram onder meer 'plat' en 'lelijk' te noemen. Ze stuurde mij ter verduidelijking een screenshot.

Sayat is dus een app waarmee je anoniem feedback kunt geven op bijvoorbeeld Instagram. Stel je ziet een foto waarbij je een onbedwingbare behoefte krijgt om er iets heel naars over te posten, dan is dat met Sayat mogelijk zonder dat iemand ooit achterhaalt dat jij dat hebt gedaan. "WHY?", was het eerste dat ik dacht.

Waarom zou je in hemelsnaam als appbouwer iets ontwikkelen, waarvan je zeker weet dat het alleen maar negatief gebruikt gaat worden. Want positieve feedback geven; dat durven we wel onder onze eigen naam. Maar iemand afzeiken; dat doen mensen het allerliefst anoniem.

Een pestapp dus.

Lees verder op VROUW: ’Iedere zichzelf respecterende Instagrammende puber doet aan Sayat, jouw kind waarschijnlijk ook.’