Vrouw/Columns & Opinie
1555361289
Columns & Opinie

Geruststellende woorden van Juf José: 'Het komt wel goed met jullie schatjes'

Geruststellende woorden van Juf Jose: 'Het komt wel goed met jullie schatjes'

Geruststellende woorden van Juf Jose: 'Het komt wel goed met jullie schatjes'

José Moree (41) - getrouwd met Wichard en moeder van twee kinderen - is docent Nederlands op een middelbare school en mentor van 4 mavo. Elke week schrijft ze over haar belevenissen.

Geruststellende woorden van Juf Jose: 'Het komt wel goed met jullie schatjes'

Geruststellende woorden van Juf Jose: 'Het komt wel goed met jullie schatjes'

Voice-kandidaat Laura Beekman - en toevallig een oud-leerling van onze school - zingt het in haar vrolijke liedje: 'Komt wel goed schatje.' Ik hoor het mezelf vaak zeggen tegen ouders. Vooral als het eindexamen aanstaande is. Ik zeg uiteraard geen ‘schatje’ tegen die ouders, want ik denk dat ze me dan ietwat bevreemd zouden aankijken. ‘Komt wel goed met dit kind’, zeg ik dan.

Sprieterige puber

Op middelbare scholen en bij pubers thuis, wordt door volwassenen snoeihard gewerkt om van die kinderen succesvolle burgers te maken. Maar ze moeten het zélf doen. En dat doen ze. Uiteindelijk. Zo kwam het goed met Merel, de sprieterige puber die vooral heel veel kletste met haar vriendinnen en school in 4 mavo niet zo belangrijk leek te vinden.

Ik kwam haar laatst tegen in de sportschool. Ze loopt stage bij een advocatenkantoor, want ze moet over een jaar afstuderen aan de Hogeschool van Rotterdam. Wat ze in haar vrije tijd doet? Dan is ze model voor bruidsjurken bij modeshows. In Barcelona. Ik heb de foto’s gezien, echt beeldschoon. En oh ja, binnenkort gaat ze voor een maand naar New York. Het kwam goed.

Zielig hoopje meisje

Het kwam goed met Amber, die ik in haar examenjaar aan haar bed moest examineren. Een doodziek, zielig hoopje meisje, getroffen door de ziekte van Lyme. Ze slaagde op haar tandvlees, volgde de diploma-uitreiking via Skype, wat hartverscheurend was, en bleef helaas daarna nog heel lang ziek.

Lyme is chronisch, maar een behandeling van een arts uit België bood uitkomst. Dus studeert ze nu psychologie in Amsterdam en woont ze daar op kamers. Het kwam goed.

Lastige luisteraar

Het kwam ook goed met Sven, de kleine jongen die wel gemotiveerd was, maar veel moeite had met het accepteren van autoriteit. Luisteren was gewoon heel lastig. Zo stapte hij bij de studiereis in Rome in zijn eentje in een verkeerde bus, werden veel gesprekken tussen hem en anderen heel verhitte discussies en moest hij regelmatig door de directeur uit lessen verwijderd worden.

Ik had een enorme zwak voor hem, want hij wilde zich écht gedragen en had hele lieve blauwe ogen. “Ik probeer het mevrouw en ik wil heel graag mijn diploma halen, maar ik zit mezelf in de weg!” Als mentor appte en belde ik zo vaak met zijn moeder over hem, dat ik haar gekscherend mijn nieuwe bff noemde. Sven slaagde uiteindelijk glansrijk en hij werkt nu met plezier bij een autoschadeherstelbedrijf. Het kwam goed.

Vijf voor twaalf

Dit jaar heb ik weer heel veel schatjes, met wie het goed gaat komen. Het is een heel pittig clubje, waar ik mijn handen vol aan heb en ik roep al sinds september dat het ‘vijf voor twaalf’ is. Die uitspraak heeft inmiddels z’n kracht wel verloren, want ik zie ze nu met hun ogen rollen als ik het zeg. “Jahaaaaa, vijf voor twaalf, mevrouw, we know!

En dan denk ik aan al die oud-leerlingen die ik regelmatig tegenkom. Die kok, verpleegkundige, tandartsassistent, tattoo-artist, muzikant, boswachter, monteur of juf zijn geworden. Met hen kwam het óók goed. Dus aan alle ouders die zich aan de vooravond van het eindexamen zorgen maken om hun pubers; luister naar oud-leerlinge Laura: het komt wel goed met jullie schatjes. Sterkte de komende tijd!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.