Vrouw/Praat Mee
1561535634
Praat Mee

Praat mee

Dementerende ouderen zelfstandig laten wonen: goed idee?

Dementerende ouderen zelfstandig laten wonen: goed idee? Praat mee!

Dementerende ouderen zelfstandig laten wonen: goed idee? Praat mee!

Het kabinet wil ouderen stimuleren om te verhuizen naar kleinere woningen, om doorstroming te bevorderen, meldt NOS. Het plan is om tot 2030 290.000 nieuwe woningen te bouwen die beter aangepast zijn op de leeftijd van de doelgroep. Deze woningen worden ‘nultredenwoningen’ genoemd, hier kunnen ouderen met bijvoorbeeld dementie verpleegzorg krijgen. Maar is het wel een goed idee om mensen met dementie zelfstandig te laten wonen?

Dementerende ouderen zelfstandig laten wonen: goed idee? Praat mee!

Dementerende ouderen zelfstandig laten wonen: goed idee? Praat mee!

Wanneer een oudere een eengezinswoning verlaat, wordt deze plek vrij voor een starter om naartoe te verhuizen. Het probleem is echter dat veel ouderen hun woning niet willen verlaten. Daarbij blijkt uit onderzoek dat maar zeventien procent van de ouderen overweegt te verhuizen, meldt NOS. Daarom wil het kabinet een verhuizing naar een meer geschikte woning aantrekkelijker maken.

Verpleeghuis

Meestal vertrekken ouderen pas uit hun woning als zij echt niet meer zonder hulp kunnen wonen. Dan zullen zij intrekken in een verpleeghuis. Dit wil het kabinet zo veel mogelijk voorkomen, want dit kost veel geld.

Het plan van het kabinet zou ouderen dus moeten stimuleren om uit hun woning te vertrekken. Dit zal bijvoorbeeld ook gelden voor ouderen met dementie. In de zogeheten nultredenwoningen kunnen zij verpleegzorg krijgen, maar wonen zij in principe wel zelfstandig.

Reactie

Bowine benoemt waarom ouderen vaak in hun oude woning willen blijven wonen.

Maartje ziet het plan van het kabinet als manipulatie.

Stine vraagt zich af wie er bij het plan voor de ouderen gaat zorgen.

Praat mee

Wat vind jij? Vind jij het plan van het kabinet een goed idee, zelf als het om dementerende ouderen gaat? Of vind jij dat ouderen in hun oude woningen moeten kunnen blijven wonen? Laat het ons weten en praat mee via onze Facebookpagina.

Meer VROUW

Wil je niets van VROUW missen? Speciaal voor de trouwste lezeressen versturen we elke dag een e-mail met al onze dagelijkse hoogtepunten. Abonneer je hier.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.