Nieuws/Vrouw
1561938459
Vrouw

De dochter van Joan had tinnitus: Ze wilde nog zoveel dingen doen

Joan, de moeder van wijlen Gaby

Joan, de moeder van wijlen Gaby

Jarenlang leefde Gaby Olthuis met een ernstige vorm van tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd. Ze hoorde onophoudelijk vier geluiden op verschillende frequenties. Na een lange strijd, koos ze voor euthanasie. Deze week is het boek van haar moeder Joan van Baarle uitgebracht om meer aandacht en begrip te kweken voor tinnitus.

Joan, de moeder van wijlen Gaby

Joan, de moeder van wijlen Gaby

Joan woont op een prachtige locatie met uitzicht op zee. Er heerst een prettige stilte in haar woning en haar vensterbank is gevuld met foto's van haar dierbaren. In de grootste lijst zit een foto van haar overleden dochter Gaby (47).

Reïncarnatie

Gaby kijkt met een vriendelijke blik de woonkamer in, terwijl de golven van de zee op de achtergrond rustig door rollen. De uiterlijke overeenkomsten tussen haar en haar moeder, zijn niet te missen.

Joan: "Mijn dochter geloofde in reïncarnatie, maar ik niet. Ik heb niet het gevoel dat Gaby hier ergens rondhangt." Ze is even stil, staart voor zicht uit. "Hoewel, vlak na haar dood was mijn laptop helemaal van slag. Mijn gelezen mails kwamen opeens allemaal opnieuw binnen als ongelezen. Toen heb ik gezegd: 'Nu moet je ophouden hoor, Gaby!'"

Remmende trein

Op haar groene sofa vertelt Joan over haar dochter. "Gaby was nog lang niet klaar met leven. Ze wilde nog zoveel dingen doen en meemaken, maar haar energie was op. Vanaf de geboorte van haar tweede kind in 2011, werd ze gemarteld door de geluiden in haar hoofd. Het was alsof ze altijd het geluid van een remmende trein hoorde. Het was dag en nacht aanwezig. 's Nachts werd ze er soms wakker van."

Gaby volgde talloze vormen van therapie, zowel bij doktoren als bij alternatieve genezers. Joan: "Haar hoop sloeg altijd weer om in wanhoop. Geen enkele therapie of behandeling zorgde ook maar voor een beetje verlichting."

Hyperacusis

De geluiden traden steeds meer op de voorgrond en werden alleen maar harder. Ze belde mij regelmatig in paniek op omdat het geluid weer erger was geworden. Elke keer dacht ik, 'Maar het was al zo erg! Hoe kan het dan nóg erger worden?'"

Naast tinnitus kreeg Gaby ook hyperacusis. Dit betekent dat ze overgevoelig voor alledaagse geluiden werd. Dat had grote consequenties vertelt Joan: "Haar dagelijkse leven werd stopgezet, zelfs haar haptotherapeut-praktijk sloot ze."

"Ze kon de tinnitus niet meer wegdenken, waardoor het onmogelijk werd om een goede therapeut te zijn. Daarbij werd het voor haar steeds moeilijker om voor zichzelf te zorgen, want iets eenvoudigs als boodschappen doen, werd een crime voor haar."

Lees het hele verhaal van Joan over haar dochter vandaag op de VROUW-pagina in de Telegraaf.

Nawoord: Naar aanleiding van het interview met Gaby's moeder werden we gebeld door een man (82) uit Hengelo. Door het gebruik van Tebonin 120 mg - alleen verkrijgbaar in Duitsland - zegt hij dat zijn tinnitus-klachten met zo'n 40% zijn verminderd.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.