Vrouw/Praat Mee
1568367525
Praat Mee

Praat mee

Wie bepaalt het lot van een ziek kind?

In Amerika is een stel het ouderlijk gezag kwijtgeraakt over zijn zoontje (4). Noah heeft kanker en zijn ouders wilden niet dat hij chemotherapie zou blijven krijgen. In plaats daarvan kozen ze voor een alternatieve behandeling met onder meer cannabis, kruiden en extra zuurstof. De Amerikaanse staat besloot dat de behandeling moest worden hervat. Vind jij dat de overheid zich hiermee mag bemoeien?

Alternatieve behandelingen

De rechter in Florida heeft besloten dat de ouders van Noah hun voogdijschap niet terugkrijgen. Taylor Bland en Joshua McAdams voeren al maandenlang een strijd met de Amerikaanse staat over het geven van chemotherapie. Zij willen liever dat hun zoontje behandeld wordt met alternatieve behandelingen en weigerden daarom om Noah naar doktersafspraken voor chemo te brengen.

Opa en oma

De kleuter werd in april weg gehaald bij zijn ouders en toegewezen aan zijn opa en oma. Een rechter stelde dat het zieke kindje verplicht chemo moet krijgen. De ouders laten het er niet bij zitten, maar ze zullen eerst psychologische evaluaties moeten ondergaan om de voogdij terug te krijgen. „Tot mijn laatste adem zal ik vechten voor mijn zoontje om hem thuis te brengen. Jullie kunnen hem niet bij mij weghouden”, schrijft ze op Instagram. Ze hebben nog dertig dagen om tegen de beslissing van de rechter in te gaan.

Nederland

In Nederland heeft in 2017 een soortgelijke situatie voortgedaan. Een tiener (12) weigerde de behandeling van chemo, terwijl zijn vader eiste dat de behandeling werd hervat. Wie zou de eindbeslissing moeten nemen? Ligt de macht volledig bij de ouders of mag de overheid zich ermee bemoeien? En wat als een minderjarig kind zelf de chemo wil weigeren, mag dat zomaar? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.