Vrouw/Praat Mee
157057850
Praat Mee

Praat mee

Moet er een ID-plicht op sociale media komen om online pesten tegen te gaan?

Na Gordon pleit nu ook acteur Idris Elba voor het toevoegen van een identificatieplicht bij het aanmaken van een account op sociale media. Op die manier hopen ze dat online pesterijen en bedreigingen kunnen worden tegengegaan. Vind jij het een goed idee om sociale media gebruikers om een ID te vragen?

De Britse Elba, onder andere bekend van de serie Luther, bepleit de zaak op zijn Instagram-account. In zijn post stelt hij dat sociale media geen veilige plek zijn zolang ‘lafaards’ beschermd worden door het privacybeleid van deze platforms. Gebruikers zouden volgens de acteur moeten worden verplicht om de platforms te gebruiken onder hun eigen naam. Reageren en opmerkingen plaatsen onder een anonieme gebruikersnaam zou moeten worden verboden.

Op dit moment worden alleen Instagram-accounts van prominente personen of gebruikers met enige bekendheid (bijvoorbeeld met een groot aantal volgers) gecheckt op authenticiteit. Zij moeten wel hun identiteitsbewijs laten controleren, aldus Elba. De acteur pleit er nu dus voor dat dit beleid gaat gelden voor alle socialemediagebruikers.

Petitie van Gordon

Eerder dit jaar startte zanger Gordon al een petitie voor het toevoegen van een identiteitsbewijs aan socialemedia-accounts, zo viel te lezen in De Telegraaf. Met deze petitie hoopte Gordon een einde te maken aan het anoniem reageren en online pesterijen op internet.

Reacties

De reacties op de post van Gordon destijds waren wisselend. Hoewel de meesten positief waren over de plannen, vonden sommigen het geen goed idee belangrijke informatie als identiteitsbewijzen te leveren aan socialemediabedrijven. Dit is ook de discussie die is ontstaan onder de bijdrage van Idris Elba.

Praat mee

Ben jij het met Gordon en Elba eens en zouden socialemediagebruikers om een ID gevraagd moeten worden om zo online pesten tegen te gaan? Of vind jij dit te ver gaan? Laat het ons weten en praat mee via onze Facebookpagina!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.