Vrouw/Praat Mee
1576625973
Praat Mee

Wat vind jij van ivf-draagmoederschap voor homostellen?

Tot nu toe moesten homostellen met een kinderwens uitwijken naar het buitenland. Maar vanaf volgend jaar kunnen homoseksuele wensouders die met een draagmoeder hun kinderwens willen vervullen, terecht in twee ivf-klinieken in Nederland. Dat meldde het televisieprogramma De Monitor gisteren.

In MC Kinderwens in Leiderdorp kunnen de homostellen terecht voor een behandeling waarbij de draagmoeder ook de eiceldonor is. In Nij Geertgen in Elsendorp hoeft dat niet en mogen de draagmoeder en eiceldonor verschillende personen zijn.

Embryowet

Afgelopen zomer zijn de strikte voorwaarden versoepeld door een verandering van de Embryowet. De kern van die wet is een verbod op het tot stand brengen van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek. Dat bracht ook strenge voorwaarden rond ivf-behandelingen en draagmoederschap met zich mee.

Het kabinet heeft die norm verruimd. Zo zegt directeur en ervaringsdeskundige Marc Scheijven van Nij Geertgen in De Monitor: "Ik vind het te gek voor woorden dat homostellen, maar ook vrouwen met bijvoorbeeld oncologische klachten, naar het buitenland moeten gaan om daar hun kinderwens in vervulling te laten gaan. Terwijl alle medische en technische ervaring en kennis in huis is."

Ivf

In andere Europese landen zijn de voorwaarden al jaren milder. Denk aan het Verenigd Koninkrijk, België en Zweden. Naast Leiderdorp en Elsendorp overwegen ook Amsterdam UMC - waarin AMC en VUmc de krachten bundelen - en Isala Fertiliteitscentrum de versoepeling.

Zo bood het VUmc - onder strenge voorwaarden - de afgelopen jaren al ivf-draagmoederschap aan. Het ziekenhuis assisteerde zestig heteroseksuele paren met hun kinderwens, er werden 35 baby’s geboren.

Praat mee

Wat vind jij van ivf-draagmoederschap voor homostellen? Heb jij er misschien zelf ervaring mee? En moeten de bijgaande kosten (die al gauw kunnen oplopen tot 80.000 euro) al dan niet deels worden vergoed? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.