Vrouw/Columns & Opinie
1577586688
Columns & Opinie

‘Waarom het heel goed is dat een bruin meisje Ariël speelt’

Halle Bailey

Halle Bailey

Agnes Hofman (39) is lifestyle & entertainment journalist en pleit voor meer diversiteit in de Nederlandse media. Vol verbazing volgt ze de discussie over Halle Bailey (links op de foto), een Afro-Amerikaanse zangeres en actrice die de rol van Ariël in ‘The Little Mermaid’ (‘De Kleine Zeemeermin’) heeft gekregen, die in 2020 wordt verwacht.

Halle Bailey

Halle Bailey

Wat ik het meest pijnlijk vind, is dat er blijkbaar niets is veranderd. In mijn jeugd – de jaren tachtig – waren er eigenlijk geen donkere rolmodellen. Op school, in dat bekrompen dorpje waar ik opgroeide, vond de juf dat mijn blonde klasgenootje Trudy meer geschikt was om Madonna te playbacken. Want die leek meer op haar dan ik.

Nog steeds zijn er kinderen die dit dagelijks meemaken. Donkere meisjes die gepest worden omdat ze een Elsa-jurkje dragen. “Nee, jij bent Tiana,” zegt men dan over de eerste Afro-prinses die pas in 2009 werd gepresenteerd, na 70 jaar alleen maar blanke heldinnen in Disney-films.

Dan heb je kennelijk pech

Maar wat als je niks hebt met Tiana, maar jezelf meer in Belle, Cinderella of Sneeuwwitje herkent? Dan heb je kennelijk pech. En nee, dat is niet overdreven. Het casten van Halle Bailey als Ariël, in een live-action versie van The Little Mermaid staat nu ter discussie bij critici.

Want, Ariël is in 1837 als blank beschreven door Hans Christian Andersen. En kan anno 2019 dus niet gespeeld worden door een donkere actrice, luidt de kritiek. Het feit dat Halle über talentvol, beeldschoon en professioneel is, wordt even buiten beschouwing gelaten.

‘Zeemeerminnen krijgen geen zonlicht’

En dat ze als rising star – Beyoncé is haar grootste fan – klaar is voor een grote doorbraak ook. ‘Hoe kan een bruin meisje Ariël spelen?’ lees ik vol verbazing op Twitter, waar ik kennismaak met zeemeerminnen wetenschap: ‘Ze leeft diep in de zee, daar komt geen zonlicht.’

Diezelfde mensen zwegen toen Angelina Jolie de op waarheid gebaseerde rol van Mariane Pearl op zich nam, een Franse journalist met Afro-Cubaanse roots. Compleet met bruine lenzen, donkere foundation en een – bijzonder slechte – krullende pruik.

White washing mag wel?

Idem met Scarlett Johansson als Japanse in Ghost in the Shell. White washing noemen ze dat in Hollywood; blanke acteurs die donkere rollen spelen. Dit omdat filmbazen het idee hebben dat het blanke publiek anders niet naar de bioscoop rent. Al moeten ze de hoofdrolspeelster daar eventueel bruin voor schminken.

Feit is dat er al weinig rollen zijn speciaal voor acteurs met een kleurtje. Zeker als het gaat om positieve rollen, waar kinderen een voorbeeld aan kunnen nemen. Ja, het fictieve Disney-karakter heeft een make-over gekregen en daarmee zet Disney een grote stap richting inclusiviteit.

tekst gaat verder onder de foto

Agnes Hofman

Agnes Hofman

Anders en toch hetzelfde

Op de eerste visual zien we een donkere zeemeermin met lange zwarte haren. Maar ze is nog steeds dat nieuwsgierige, avontuurlijke, gevoelige en beetje koppige meisje dat prachtig kan zingen. En nog belangrijker is de boodschap van het sprookje.

Ariël voelt – net als zoveel jongens en meisjes – een diep verlangen om haar eigen plekje in de wereld te vinden, waar ze zich het meest prettig voelt.

Goed dat Halle is gecast

Dat is voor iedereen een must, maar voor donkere kinderen in een overwegend blanke maatschappij misschien net iets meer. Daarom is het zo goed dat juist Halle gecast is. Vanwege haar talent, maar ook om de boodschap meer kracht bij te zetten.

En dat lijken de critici niet te begrijpen. Gunnen we niet alle kinderen meer opties als rolmodel? Dat zou dertig jaar geleden voor mij zeker een verschil hebben gemaakt.

Tekst: Agnes Hofman

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.