Nieuws/Vrouw
1580462069
Vrouw

Mijn kind is een YouTube-ster: ‘Als ze er maar geen rare fratsen op zet’

Moeder en dochter

Moeder en dochter

Ze is tiener, legt haar leven vast op camera en deelt dat met duizenden volgers op YouTube. O ja, huiswerk maken moet ze ook nog. Jade’s moeder legt haar geen strobreed in de weg, maar waakt er wel voor dat er geen gekke dingen op het internet gebeuren.

Moeder en dochter

Moeder en dochter

Edith: “Dat eigen YouTube-kanaal vond ik prima. ‘Als je er maar geen rare fratsen op zet,’ heb ik nog gezegd. Niet schelden dus en niemand belachelijk maken. Jade moest zich ervan bewust zijn dat iedereen kon meekijken. Dat ze 200 abonnees had, vonden we al veel – nu heeft ze er ruim 37.000! De ideeën voor de video’s verzint ze voornamelijk zelf. Ik draag ook weleens iets aan, maar dat vindt ze vaak stom.”

Geld verdienen

Je kunt geld verdienen als je video’s maakt van langer dan tien minuten. De inkomsten komen uit de reclames die voor en tijdens de video worden uitgezonden. Als je meer dan 70 euro hebt verdiend, betaalt YouTube uit. Na een paar maanden kreeg Jade voor het eerst 75 euro overgemaakt... inmiddels is dat wel meer.

Het is haar geld. Ze heeft er een nieuwe laptop van gekocht. En ze spaart. Allerlei kledingmerken vragen of Jade hun items wil dragen, maar ze kiest alleen wat ze leuk vindt.”

Gewone puber

“Jade krijgt veel berichten die we allemaal lezen. Maar alles beantwoorden is onbegonnen werk. Niet iedereen begrijpt dat; we ontvangen regelmatig haatberichten als we niet reageren. Ze wordt herkend op straat en willen kinderen met haar op de foto. Daar moet ik nog steeds aan wennen.

Een gewone puber is Jade echt nog wel. Ik moet haar vrijwel elke week aansporen om iets te doen voor haar kanaal. Ze stelt het net zo lang uit tot er paniek is, want die video’s moeten voor een bepaalde tijd online. Kritiek krijgen we eigenlijk nooit. Iedereen weet dat dit haar hobby is. Zolang Jade het leuk vindt, mag ze het van mij blijven doen.”

Jade

“Op school sta ik bekend als ‘dat meisje van YouTube’. Vrijwel iedereen heeft er een mening over. Ik zou bijvoorbeeld genoeg geld hebben of heel arrogant zijn. In het begin is dat best lastig, je hebt toch dagelijks met die kinderen te maken. Dat is anders dan nare reacties op het internet, daar trek ik me helemaal niets van aan.”

Meer lezen? De verhalen van Sandra & Senna, Astrid & Rosalie en Angelique & Emma lees je nu in VROUW Magazine.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.