Nieuws/Vrouw
1584160226
Vrouw

'Bibberend sta ik in een blauw operatiehemd'

vrouw in het ziekenhuis

vrouw in het ziekenhuis

Er bestaan nogal wat vooroordelen over een maagverkleining. Dat het een ‘makkelijke’ oplossing zou zijn. Maar niets is minder waar. Het is een ingrijpende operatie. Voor de meeste mensen is dit een laatste wanhoopsdaad, na een lange, hele lange weg.

vrouw in het ziekenhuis

vrouw in het ziekenhuis

Een maagverkleining krijg je niet om een paar kilootjes kwijt te raken, je moet serieus overgewicht hebben. Een BMI van 40 of hoger, of vanaf 35 in combinatie met een andere aandoening zoals bijvoorbeeld diabetes, slaapapneu of hoge bloeddruk.

Ik voldoe aan allebei. Met mijn 122 kilo heb ik een BMI van over de 40, ik heb diabetes én een hoge bloeddruk. Maar ook dan ga je nog niet automatisch door naar de operatiekamer. Je moet namelijk kunnen bewijzen dat je in de afgelopen jaren serieuze pogingen hebt gedaan om zelf af te vallen. En dat is geen dieet uit een boekje, maar minimaal een half jaar onder begeleiding van een diëtist. Ik heb de afgelopen jaren heel wat begeleiding gekregen bij mijn afvalpogingen, dus heb ik een heel boekwerk aan bewijsmateriaal.

Een groeiend probleem

Ik sta niet alleen in mijn geworstel met mijn gewicht. Wereldwijd is obesitas een groeiend probleem. In 2016 had bijna de helft (49,2 procent) van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder overgewicht, 14,2 % procent heeft ernstig overgewicht. De maagverkleining kent een hoge succesfactor. Vooral mensen met veel overgewicht kunnen er flink van afvallen en een grote gezondheidswinst halen.

In Nederland worden er elk jaar tussen de 9000 en 10.000 maagverkleiningen uitgevoerd en dat aantal zal naar verwachting de komende jaren nog groeien. Ik schrik ervan, zóveel operaties per jaar? En dat elk jaar? Hoe kan het dat ik daar zo weinig over hoor?

Een groot geheim

Ik kom er al snel achter dat heel veel mensen er liever niet voor uitkomen. Er zit een stuk schaamte achter, dat herken ik helemaal. Ik heb me jarenlang een ongelofelijke mislukkeling gevoeld omdat het mij niet lukte om af te vallen.

Maar ook zijn de reacties niet altijd even sympathiek. Een kostbare operatie, terwijl je gewoon zelf kan afvallen? Meestal komt dat uit de mond van mensen die zelf weinig moeite hebben om af te vallen en zéker nooit een maagverkleining hoeven te overwegen.

Ik heb besloten om er open over te zijn. Iedereen mag het weten. Mijn vrienden en familie weten wel dat ik van alles heb geprobeerd om af te vallen. Ik kies voor mijn gezondheid, en daar ben ik trots op!

In hetzelfde schuitje

Het voortraject van de operatie duurt zes weken en volg ik in een groep van tien lotgenoten. We zitten eerst nog wat onwennig bij elkaar, maar vinden al snel herkenning bij elkaar. Allemaal hebben we een moeizame weg achter de rug van afvallen en aankomen.

We hebben gesprekken met een diëtist, een bewegingsdeskundige en een psycholoog en krijgen veel informatie. Over de ingreep, maar vooral over het leven na de operatie. Want een maagverkleining is een hulpmiddel, géén oplossing. We moeten ons eetpatroon drastisch veranderen en meer bewegen. Na zes weken voorbereiding krijgen we onze operatiedatum. Vijf vrouwen uit de groep worden op dezelfde dag geholpen en ik mag als eerste.

Het is nog vroeg als ik in het ziekenhuis aankom. Even later sta ik bibberend in een blauw operatiehemd, klaar voor de ingreep.

Over Marian van den Hul

Marian (54) heeft jarenlang als freelance journalist voor diverse bladen geschreven. Tegenwoordig werkt zij in een daklozenopvang. Marian is weduwe en heeft een dochter van 17 en een zoon van 15.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.