Nieuws/Vrouw
1584610951
Vrouw

'Ik heb spijt dat mijn zoon naar speciaal basisonderwijs gaat'

Er zijn vorig jaar weer meer kinderen naar het speciaal basisonderwijs gegaan en dat staat haaks op de Wet passend onderwijs. Het is juist de bedoeling om meer zorgkinderen in het reguliere onderwijs te houden. Stephan (10), de zoon van Marjolein van Dam (41), heeft dyslexie en zit inmiddels twee jaar op het speciaal basisonderwijs. "Ik heb er spijt van dat ik hem naar het speciaal basisonderwijs heb laten overzetten."

Marjolein van Dam heeft twee kinderen met dyslexie. Haar dochter kan meekomen in het reguliere onderwijs, maar haar zoon Stephan niet. Naast het feit dat hij moeite heeft met lezen, werd hij op zijn oude school ook nog eens erg gepest omdat hij veel groter was dan de rest.

Koptelefoon

"Door de basisschool waarop hij zat, werd er extra hulp ingekocht voor Stephan; hij kreeg begeleiding met lezen. Maar niet alleen lezen was een probleem voor hem, het gepest maakte hem nog onzekerder. Zijn juf wist na verloop van tijd niet meer wat ze met hem aanmoest. Hij kon niet meekomen met de rest.

Op zo’n moment gaf ze hem een koptelefoon en zei ze dat hij met zijn hoofd naar de muur moest gaan zitten. Dat de juf tegen Stephan heeft gezegd dat hij dit moest doen omdat hij toch niets kon, heeft zijn zelfvertrouwen erg beschadigd.

Overplaatsen

We vonden het heel erg om te zien dat hij zo onzeker werd. Daarom besloten we in te grijpen. We wilden dat hij werd overgeplaatst naar een andere basisschool, maar dat ging niet zo makkelijk. Het extra geld dat voor Stephan was vrijgemaakt was niet persoonsgebonden, maar verbonden aan de school.

De school heeft een bepaald bedrag dat zij mogen besteden aan kinderen die extra hulp nodig hebben. Als hij naar een andere school zou gaan, zou dat betekenen dat hij waarschijnlijk geen extra hulp meer zou krijgen omdat het beschikbare geld al aan andere kinderen was besteed. Helaas kwamen we er niet uit.

Marjolein met haar zoon Stephan | Eigen beeld

Marjolein met haar zoon Stephan | Eigen beeld

Andere oplossing

En dus gingen mijn partner en ik op zoek naar een andere oplossing. Zo kwamen we in overleg met de basisschool twee jaar geleden uit bij het speciaal basisonderwijs. Daar kreeg hij ook een indicatie voor. De klassen zijn hier kleiner en gericht op prikkelvrij onderwijs. We hadden gehoopt dat hij hier beter zijn draai kon vinden. Dat bleek echter niet het geval te zijn. Hij is de enige in de klas die geen gedragsprobleem heeft, maar ‘slechts’ een leerprobleem. Ook op deze school weten ze niet goed wat ze aanmoeten met Stephan.

De focus ligt erg op het leren lezen en schrijven, vind ik. Er is minder aandacht voor bijvoorbeeld aardrijkskunde en geschiedenis. Hierdoor wordt hij minder uitgedaagd en daarbij loopt hij ook nog eens algemene ontwikkeling mis.

Spijt

We hebben spijt dat we zijn overgestapt op het speciaal basisonderwijs, helemaal omdat we op dit moment niet terug kunnen naar het reguliere onderwijs. De indicatie die hij heeft gekregen is voor twee jaar. Het is nu dus de tijd uitzitten op deze school, tussen de kinderen met gedragsproblemen.

Stephans droom is om na de basisschool naar de maritieme school te gaan, een internaat waar hij ook extra ondersteuning kan krijgen op leesgebied. We kunnen alleen maar heel erg voor hem hopen dat hij daar wordt aangenomen en dat hij daar wel een fijne tijd gaat krijgen.”

Jij op vrouw.nl

Heb jij iets heftigs meegemaakt en wil je daar over vertellen?

Dat kan hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.