Nieuws/Vrouw
1587012038
Vrouw

Yvonne werd 2 keer overvallen: Ik ben mijn spontaniteit verloren

Yvonne (48) wordt als benzinepompmedewerker niet gespaard. In november werd zij voor de tweede keer - gewapend -overvallen. Dat ging haar niet in de koude kleren zitten. "Ik voelde meteen dat het foute boel was."

"De eerste overval was vijf jaar geleden, op 12 september 2012 om precies te zijn. Het was rond 09:00 uur en behoorlijk warm. Terwijl ik in de winkel bezig was voelde ik opeens een hand op mijn schouder. Ik draaide me om en zag iemand in donkere kleding en een motorhelm op."

Twee sleutels

"Het vizier was dicht en ik voelde meteen dat het foute boel was. Mijn eerste gedachte was dat ik hem wel aankon, want ik was een kop groter. Maar toen hij een vuurwapen liet zien deinsde ik meteen terug en gaf ik mij over."

"Ik moest hem meenemen naar het magazijn, waar de kluis stond. Het is publiek geheim dat er twee sleutels nodig zijn om een kluis in een benzinepomp te openen en dat de tweede sleutel nooit aanwezig is. Blijkbaar wist deze overvaller dit niet, want hij bleef maar herhalen dat ik de kluis moest openmaken."

Op de fiets

"Toen hij doorkreeg dat ik deze echt niet kon openen, sloot hij mij op in het magazijn en nam de benen. Ik was compleet overstuur. Al vrij snel had de volgende klant in de gaten dat er iets niet klopte toen hij niemand in de winkel zag. Hij liep naar het magazijn en haalde mij hieruit."

'De dader is er op de fiets vandoor gegaan, terwijl hij de helm nog op had. Hij is door verschillende mensen gesignaleerd, maar uiteindelijk is hij opgegaan in de massa. Tot op de dag van vandaag is hij niet opgepakt. Dit geeft mij nog steeds een naar gevoel."

Muts en capuchon

"Vorig jaar op een koude novemberavond was ik op de computer van het tankstation bezig om mijn beoordelingsgesprek voor te bereiden. Ik hoorde iemand binnenkomen en op het moment dat ik opkeek wist ik het meteen: 'Dit zouden opnieuw verschrikkelijke minuten worden'."

"Zonder dat er nog iets gezegd of gedaan was, voelde ik al dat het weer foute boel was. Deze man had een muts en capuchon op, waardoor zijn ogen bedekt waren. Hij liep mijn kant op en klemde mij tussen de balie en de kassa, terwijl hij riep dat hij geld wilde."

200 Euro

"Ik was in paniek en stond doodsangsten uit. Natuurlijk trok ik de kassalade open, maar er zat op dat moment niet meer dan 200 euro in. Daar nam hij geen genoegen mee en pakte een groot mes, van zo’n 40 centimeter. 'Ik heb meer geld nodig' schreeuwde hij."

"Ik was zo in paniek, dat hij er zenuwachtig van werd. Hij kreeg al snel in de gaten dat hij niet meer zou buitmaken en besloot te gaan. Het moment waarop de deur achter hem dichtviel barstte ik in huilen uit. Ik schreeuwde en voelde mij zo wanhopig en alleen."

Signalement

"Ik wist dat ik actie moest ondernemen en belde mijn baas. Door mijn gehijg en gehuil had hij meteen door dat er iets was gebeurd. Terwijl hij met mij aan de lijn hing, belde zijn vrouw de politie. Die stond binnen no time voor de deur."

"De dader van deze overval is dezelfde avond nog gepakt. Hij liep zo’n 7 kilometer verder op een fietspad toen de politie voorbij reed. De agenten vonden dat hij zich vreemd gedroeg en vertrouwden het niet. Toen ze via de portofoon zijn signalement hadden doorgegeven, hoorden ze dat het misschien wel de overvaller kon zijn.

Spontaniteit

"Ze hielden hem aan en hij bekende meteen. Hij zei dat hij het had gedaan omdat hij geld nodig had om te kunnen eten. Hij had gezien dat ik ontzettend bang was, maar toch had dat hem niet van de overval weerhouden. Daar ben ik behoorlijk boos over. Ik ben degene die hier nachten van wakker ligt, maar dat beseft hij waarschijnlijk niet."

"Mijn man vindt dat ik door deze twee overvallen mijn spontaniteit ben verloren. Daar ben ik het mee eens. Als hij een avond weg is, moet hij mij altijd een berichtje sturen waarin hij zegt hoe laat hij thuis komt. Anders doe ik de deur niet open."

Helm afzetten

"Verder ben ik heel oplettend met het op slot draaien van de deur en check dat dan minimaal twee keer. Van vreemde geluiden schrik ik en als ik op straat loop kijk ik altijd over mijn schouder."

"Ik heb mijzelf voorgenomen dat als het mij een derde keer zou overkomen ik vertrek. Tijdens mijn werkuren ben ik altijd alert; zo vraag ik altijd aan motorrijders of ze hun helm willen afzetten als ze de winkel binnenlopen. Meestal doen ze dat, maar er zijn ook personen die dan moeilijk doen. Dan krijg ik meteen een naar gevoel, wetende dat het een mogelijke overvaller zou kunnen zijn."

Slachtofferhulp

"Na de eerste overval duurde het best lang voordat ik hulp accepteerde, maar na de tweede keer nam ik meteen alle hulp aan. Ik realiseerde mij dat ze er zijn om mij te helpen, zodat ik weer mijn leven kan leiden. Dat is ook echt wat ik andere slachtoffers van overvallen wil meegeven: je hoeft het niet alleen te doen."

"Slachtofferhulp heeft mij door deze periode heen gesleept, zij werken met professionals die mij heel goed hebben geholpen. Zij hebben mij laten inzien dat er altijd ergens de zon schijnt, ook al is het nog zo donker."

Vanavond is Yvonne te zien in het RTL-programma 'Spreekrecht'.

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook iets heftigs meegemaakt en wil je daar over vertellen?

Dat kan dan hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.