Nieuws/Vrouw
1589517308
Vrouw

'Mijn man is eigenlijk al overleden, terwijl hij er nog gewoon is'

Er is ophef over een verhaallijn in Goede tijden, slechte tijden: de aandacht die de serie momenteel geeft aan een ernstige vorm van dementie valt niet goed bij partners van patiënten met Frontotemporale dementie. Jan Willem (56), de man van Margreet Mantel (50), heeft FTD. Margreet zit vanavond bij Editie NL. Wij spraken twee jaar geleden ook met Margreet. "Hem laten opnemen was de grootste stap in mijn leven."

Ruim vijfentwintig jaar zijn ze al samen. Ze hebben twee kinderen: Renée (19) en Jord (15). Over Renée is de documentaire Papa gemaakt, waarin Renée laat zien wat het voor haar betekent dat haar vader ongeneeslijk ziek is.

Stiller

"Het was liefde op het eerste gezicht. We zagen elkaar in lijn 12", vertelt Margreet. "Ik vond het gelijk een leuke vent. Weken later was ik bij vrienden, we gooiden sneeuwballen en ik zag hem weer, toen is het wat geworden.

Jan Willem was podotherapeut, ik ging uiteindelijk bij hem werken. Deed de administratie. Hij deed de zorg, ik de rest. In november 2012 merkte ik dat er iets was. Zo zei hij patiënten geen gedag meer. Hij werd steeds stiller en we dachten dat hij wat overwerkt was, stress had.

Technische kus

We gingen naar de arts en er volgden onderzoeken. Hij kon niet meer werken en de praktijk werd overgenomen door lieve collega’s. Ik heb inmiddels een andere baan gevonden; ik moet voor onze toekomst zorgen.

Als ik hem nu kus, geeft hij een kus terug. Maar de diepe emotie, de vonk, is weg bij hem. Het is een technische kus geworden. Ik moet ook om een kroel vragen. Vragen of hij even over mijn rug wrijft. Hij weet niet meer hoe hij genegenheid moet tonen. Wel zie ik aan zijn gezicht dat hij blij is als ik er ben.

Kinderen

Ik zie de herkenning wel, maar hij praat niet meer. Zijn woorden zijn opgedroogd, hij reageert anders. Dat is ook heel moeilijk voor onze kinderen. Hij vraagt nooit hoe het ging. Op school bijvoorbeeld, hoe de Cito was.

Mijn dochter heeft gezegd: 'Papa is er nog wel maar voor mij is hij eigenlijk al overleden.' Een gastvrouw in het verpleegtehuis vroeg of hij kinderen en een vrouw had. Hij liep weg, kwam even later terug met een magazine dat Renée voor ons had gemaakt en liet de foto's zien.

Koken

Hij tikte ook op zijn trouwring, zo van, ik ben getrouwd. Er komt waarschijnlijk meer binnen bij hem dan je vermoedt. Daarom willen we niet over hem praten waar hij bij is. Er komt weinig uit, maar je weet ook niet wat blijft hangen.

Toen hij nog thuis woonde, verdwenen er voor hem steeds meer inzichten. Hij wist niet meer hoe pasta in de pan gekookt werd. Dan deed hij de pasta erin als het water nog niet kookte en dat terwijl ik van hem heb leren koken.

Dwangmatig

Ook wist hij niet meer hoe hij een band moest plakken. In het verkeer wist hij nog wel dat rood stoppen betekent, maar hij had geen geduld meer. Op de fiets werd het te gevaarlijk. Met de kinderen ging het ook niet meer.

Jan Willem werd dwangmatig. Ik moest ze beschermen omdat hij er constant bovenop zat. Ze konden geen stap meer zetten, of hij was erbij. Ook werd hij achterdochtig. Hij ging mij constant bellen waar ik was.

Claimend gedrag

Omdat ik zijn houvast was, wilde hij weten waar ik was. Hij vertoonde claimend gedrag, ik kon geen kant meer op. Toen heb ik de grootste stap in mijn leven moeten nemen: hem laten opnemen.

Maar dat heeft veel rust gegeven in het gezin. Dan moet je weer een nieuwe balans vinden samen. Hij ging eerst naar de dagbesteding, dat gaf ook hem rust. Thuis kreeg hij te veel prikkels met de kinderen er nog bij. Nu woont hij ook elders. Ik ga er drie keer per week heen. Om met hem te zwemmen bijvoorbeeld.

Taboe

Ik probeer het taboe over FTD weg te nemen, te vertellen, me in te zetten voor FTD-lotgenoten. Het geeft mij energie dat ik op die manier mijn steentje kan bijdragen. Mijn man kon er niks aan doen dat hij zo ging doen, het is de ziekte. Ik heb hier in de buurt uitgelegd hoe het zat. Hij ging weleens naar kinderen toe op het plein om met ze te praten.

Dus probeerde ik hen uit te leggen hoe het zat. Ik heb in de buurt een brief met een folder over FTD rondgebracht. Ook heb ik een interview aan de lokale krant gegeven, waarin ik uitgelegd heb wat er met Jan Willem aan de hand was. Je kweekt begrip en krijgt er veel voor terug.

Huwelijkstherapie

Bij ons werd de diagnose in januari 2013 gesteld, hij was toen net 51. In juni 2012 dachten we nog dat Jan Willem wat overwerkt was en het advies was om wat minder te werken. Toen hij in november door de neuroloog werd opgenomen en er neuro-psychologische onderzoeken volgden ging ik zoeken op de symptomen, en zo kwam ik bij FTD.

Ik was 'blij' met de diagnose; ik had door dat er iets met hem was al wist ik niet wat. Er zijn veel misdiagnoses weet ik van lotgenoten. Mensen hebben een lange zoektocht voor ze de diagnose krijgen, worden van het kastje naar de muur gestuurd. Soms zelfs naar huwelijkstherapie.

Spuitje

Mensen belanden in de psychiatrie of een vrouw zegt: 'Mijn man is zo veranderd’, dat het stel gaat scheiden. Patiënten voelen zich niet ziek. Jan Willem verliet fluitend de praktijk van de arts na de diagnose. Terwijl hij altijd had gezegd: 'Geef mij maar een spuitje als ik dement word'.

Ook door huisartsen wordt FTD vaak gemist. Ik weet van drie hele jonge mannen die dit hebben, begin 30. In eerste instantie werd er gedacht aan burn-out of stress. Soms ben je zes of zeven jaar verder voor de diagnose wordt gesteld. Omdat patiënten zich niet ziek voelen, denken ze dat je van ze af wil.

Chronisch rouwen

Dat maakt het soms ook zo moeilijk. Je man is eigenlijk al overleden, terwijl hij er nog gewoon is. Hij is niet meer wie hij was. Het is chronisch rouwen. Je neemt beetje bij beetje afscheid. Er is geen samen meer. Dat hoor je ook van lotgenoten.

Partners voelen zich lang alleen. Je moet ook alles alleen doen: beslissingen nemen, werken, zorgen, de kinderen... Mensen met FTD overlijden ook eerder. Ze overlijden aan de gevolgen van de dementie in een tijdsbestek van twee tot vijftien jaar ongeveer.

Nieuwe relatie

Hoe jonger je het krijgt hoe progressiever de ziekte is. Ik kende een jonge vrouw van 41, die twee jaar na de diagnose is overleden en een man en twee jonge kinderen achterliet.

Via de FTD-lotgenoten heb ik mensen ontmoet die voor dezelfde uitdaging staan. Lotgenoten begrijpen precies wat je bedoelt, aan een half woord heb je al genoeg. Sommigen van wie de partner in een verpleeghuis verblijft, hebben een nieuwe relatie.

Het hebben van een nieuwe relatie heeft niets te maken met de liefde voor je lief, dat staat er los van. Je mist op een gegeven moment een maatje, een arm om je heen. Want voor alle lotgenoten is het moeilijk als hun partner wegvalt."

Jij op VROUW.nl

Heb jij in je omgeving te maken met dementie en wil je graag je verhaal vertellen?

Vertel het ons dan hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.