Vrouw/Praat Mee
1591667424
Praat Mee

Ik mag geen chips, want ik krijg een dikke bips

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Het aantal kinderen met overgewicht is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat werpt de vraag op in hoeverre je kinderen al op jonge leeftijd bewust moet maken van calorieën en gewicht?

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Kinderen en gewichtsbewustwording. Het is iets waarover de gemoederen hoog kunnen oplopen. Zo was een collega van mij onlangs op een verjaardag, waar allerlei lekkere hapjes stonden uitgestald. Toen iemand aan een meisje vroeg of zij ook iets lekkers wilde, antwoordde het: "Ik mag geen chips, chips, chips, want ik krijg een dikke bips." Mijn collega schrok daar enorm van.

Vanzelfsprekend

Hoogstwaarschijnlijk was het een grapje, maar het zwengelde op de VROUW-redactie wel de discussie aan in hoeverre je kinderen op jonge leeftijd al bewust moet maken van hoe gezond of ongezond bepaalde dingen zijn.

Natuurlijk kun je als ouder thuis gezonde voeding stimuleren (en gewoon geen ongezonde dingen kopen). Maar buitenshuis zijn er vaak genoeg mogelijkheden om toch ongezonde dingen te bemachtigen. Zou het in deze gevallen helpen als je kind zich er al enigszins bewust van is wat de risico's zijn?

Doel bereikt

De heersende opinie lijkt dat je kinderen er vooral niet mee lastig moet vallen. Maar waar het voor volwassenen overduidelijk is dat een zakje chips minder gezond is dan een appel, is dat voor een kind niet altijd even vanzelfsprekend. Dus als je ze niet in toom houdt, is een mogelijk gevolg misschien overgewicht.

Dat dit ook een positieve uitwerking kan hebben, schreef mijn collega Hester laatst. Sinds de kinderen hebben ontdekt hoeveel calorieën er in frisdrank zitten, pakken ze toch sneller een glas water. Doel bereikt, toch?

Praat mee

Wat vind jij? Moet je kinderen al op jonge leeftijd bewust maken van calorieën en gewicht? En is het dan genoeg om te leren dat het beter is om een appel te eten in plaats van een zoete koek? Of moet je het principe van calorieën ook uitleggen?

Of vind je dat kinderen zich hier nog niet mee bezig moeten houden? Dat ze vooral moeten genieten en zich niet druk moeten maken om gewicht? Of ben je misschien zelfs bang dat het bewustmaken van calorieën in sommige gevallen kan leiden tot eetstoornissen? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.