Vrouw/Praat Mee
15957916
Praat Mee

Wat als je tientallen jaren later nog steeds (gedrags)problemen ondervindt van pesten?

Tijdens de Week tegen pesten is er veel te lezen over hoe je pesten kunt voorkomen. Maar wat als je als kind gepest bent en daar als volwassene nog steeds (gedrags)problemen van ondervindt?

Volgens GZ-psychologe Marga van Rhoon-Bittermann kan gepest worden wel degelijk serieuze sporen achterlaten. "Wanneer je als kind het gevoel krijgt dat je niet mag bestaan dan kun je hier op latere leeftijd nog steeds heel onzeker door zijn. Als je jezelf op jonge leeftijd wegcijfert, kun je later nog steeds het gevoel hebben dat je minderwaardig bent."

Onzichtbaar

"Ik zie vaak dat mensen zich op latere leeftijd nog steeds onzichtbaar proberen te maken. Daar zijn ze op jonge leeftijd mee begonnen en eigenlijk nooit mee gestopt. Ze doen alles om de negativiteit van de pesters te ontlopen, en cijferen zich daardoor volledig weg. Hierdoor wordt ook niet geleerd hoe je spontaan met mensen kunt omgaan."

Door sommige psychologen wordt gebruik gemaakt van de therapeutische methode EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Met deze traumabehandeling wordt teruggegaan naar het moment van een schokkende ervaring. Door deze gebeurtenis meerdere malen te herbeleven, kan het uiteindelijk meer op de achtergrond geplaatst worden.

Herinnering

Volgens Marga kan, mits onder begeleiding van een goede psycholoog, EMDR in sommige gevallen uitkomst bieden. "Door samen met een psycholoog de vervelende gevoelens uit het verleden te herbeleven, kunnen deze meer behapbaar gemaakt worden. Hierdoor kun je afstand nemen van de negatieve gedachtes aan een herinnering, en kan dit uiteindelijk een minder grote rol in iemands leven spelen."

Praat mee

Heb jij ervaring met een therapie? Zo ja, met welke? En waarom? Heb je er baat bij gehad? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.