Nieuws/Vrouw
1596740732
Vrouw

Leonie kreeg 2 kinderen met een homoseksuele vriend

Leonie Kragt en haar zoons

Leonie Kragt en haar zoons

Toen Leonie Kragt (44) op een dag besefte dat ze tóch moeder wilde worden, had ze geen partner die die wens deelde. Nadat die relatie stukliep op haar kinderwens, werd ze door een vriendin gekoppeld aan de homoseksuele Frank. Hij had dezelfde wens. Inmiddels hebben ze twee zoons van 5 en 3 jaar.

Leonie Kragt en haar zoons

Leonie Kragt en haar zoons

"Jaren geleden was ik met mijn toenmalige vriend op vakantie in India. We hadden het al vaak over kinderen gehad en hadden samen besloten geen kinderen te willen. Maar daar besliste ik, van het ene op het andere moment, dat ik toch moeder wilde worden.

Einde relatie

Toen bleek dat het vaderschap voor mijn toenmalige vriend een no go bleef, betekende dat het einde van onze relatie, zo sterk was mijn wens. Ik was 36 toen we uit elkaar gingen. Daar stond ik dan: mét kinderwens, zonder man.

Ik ging op zoek naar mogelijkheden. Ik bezocht bijvoorbeeld workshops van Barbara Lammerts van Bueren. In september gingen we uit elkaar en in november zat ik bij die workshops. Zo graag wilde ik dit.

Lege spermabank

Ik kwam tot de conclusie dat ik dit alleen ging doen. Ik ging langs bij de spermabank, maar die is tegenwoordig zo goed als leeg. Er is een enorm tekort aan sperma. In ruil voor mijn eicel kon ik bovenaan de wachtlijst komen. Ik was inmiddels 37 dus daar was ik al te laat voor.

Ik moest een andere manier vinden. Was er niet iemand in mijn omgeving die in dezelfde situatie zat? Ik ging lunchen met een goede vriendin en zij zei: 'Ik weet wel iemand.'

Inseminatie

Zij stelde ons aan elkaar voor. We moesten elkaar natuurlijk goed leren kennen en dus gingen we uiteten en belden met elkaar. Het klikte zo goed dat we binnen een jaar besloten om er voor te gaan. Door middel van inseminatie was ik uiteindelijk na een half jaar zwanger.

De zwangerschap was heel bijzonder, zwanger zijn is sowieso een bijzonder iets. Wij hebben kinderen uit vriendschap en hij was heel betrokken. Geen enkele afspraak bij de verloskundige heeft ie gemist.

Co-ouderschap

De zwangerschap verliep ook heel goed en toen ik was bevallen, is hij een maand bij mij ingetrokken. Op die manier kon hij alle eerste momenten heel bewust meemaken. Later is dat geleidelijk aan naar een 50/50 co-ouderschap gegaan.

We wonen niet samen, maar gaan wel samen op vakantie, eten vaak bij elkaar, vieren verjaardagen samen en zijn bij alles betrokken. We werken goed samen met elkaar.

Nog een keer

Op een dag keken we elkaar aan en wisten: 'We gaan er nog een keer voor.' Het eerste jaar van Scott was ons heel erg mee gevallen. Ik vind het een fijn idee dat ze een bondgenoot hebben. Het is toch een bijzondere situatie en ze zullen die steun aan elkaar vast een keer nodig hebben.

'Het gesprek' is nog niet gevoerd. Maar zodra ze met vragen komen zullen wij heel eerlijk antwoord geven. We zullen precies zeggen hoe het zit, anders maken we het nodeloos complex.

Nieuwe relatie

We zijn beiden niet van de opvoedboeken. We doen het vooral op gevoel en praten er samen over, zo van 'Hoe sta jij daarin?' Als we niet op dezelfde golflengte zitten, vinden we wel een middenweg.

Ik heb een nieuwe relatie, maar die is nog heel pril. Ik weet nog niet hoe die zal lopen. Voor een nieuwe partner is het ook fijn dat er geen scheiding aan vooraf is gegaan en dat iedereen zo goed met elkaar overweg kan.

Geen garantie

Het is niet zo dat ik zeg: 'Dit kan iedereen.' Ik kan goed delen en was heel bewust van het feit dat het co-ouderschap zou worden. Dat moet bij je passen. Bij ons heeft het goed uitgepakt en is het een succesverhaal, maar dat is geen garantie voor iedereen."

Heb jij ook een bijzonder verhaal dat je wilt delen? Stuur het naar de redactie van VROUW.

JIJ op VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.