Vrouw/Praat Mee
1598835556
Praat Mee

Praat Mee

Past vrouwelijk naakt nog in een museum?

Is een tekening met vrouwelijk naakt wel geschikt voor mensen uit alle culturen, vroeg Emilie Gordenker, de directeur van het Van Gogh-museum zich af in het tv-programma Buitenhof, afgelopen zondag. Op de pasteltekening ’Badende vrouw’ van Edgar Degas, zijn namelijk de blote billen van een vrouw te zien.

„Dat deze discussie plaatsvindt, is belangrijk”, zei ze in het programma. „Mijn taak is om het museum toegankelijk te maken voor iedereen. We zitten in een tijd waarop we het over MeToo hebben en waarin we te maken hebben met mensen uit culturen voor wie het niet vanzelfsprekend is om vrouwelijk naakt te zien. Daar moet je je bewust van zijn. Desalniettemin ben ik blij dat het museum het kunstwerk gekocht is en dat het in ons museum hangt.”

De uitzending

Tegengeluid

Op Twitter wordt opgeroepen om een tegengeluid te laten horen:

Praat mee

Op social media werd veel gepraat over de woorden van Gordenker. We zijn benieuwd wat jij ervan vindt. Kan een museum nog vrouwelijk naakt tentoonstellen in 2020? Is het wel oké om de blote billen van een vrouw – geschilderd door een man – te laten zien? En moet het museum rekening houden met bezoekers die hier liever niet mee geconfronteerd willen worden? Praat met ons mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.