Nieuws/Vrouw
1599810943
Vrouw

Saya (62): 'Voor het eerst van mijn leven heb ik lustgevoelens en daar schaam ik mij niet voor'

Saya (62) reageerde op onze opgebiecht waarin een vrouw zich afvraagt waarom ze als slet bestempeld wordt, alleen maar omdat ze van seks houdt. 'Laten we er niet zo spastisch over doen,' schrijft ze. Maar ook: 'Leer je dochters te genieten en seks normaal te vinden.' Zelf heeft Saya dit nooit geleerd en heeft daar veel last van gehad. VROUW.nl sprak met haar.

"Ik kom uit een streng christelijk gezin; alles op gebied van seks was zondig, alles was slecht. Het was een onderwerp waar niet over gesproken werd. Ondertussen werd ik wel vanaf mijn vierde misbruikt door mijn vader en later ook door mijn broer. Mijn moeder keek er naar en deed niets. Als ik er met haar over wilde praten, ving ik bot. Ik verzon het en moest mijn mond houden. Ik keerde in mezelf en droeg het geheim met me mee. Ik was heel angstig. Op de plek waar ik juist veilig zou moeten zijn, in mijn eigen gezin, was ik doodsbang."

Bevrijding

Saya kan met niemand delen wat haar thuis overkomt. "Op de middelbare school was er wel een juf die doorhad dat er iets niet in orde was met mij, maar ze kwam er niet achter wat het was. Ik liet niets los. Het misbruik is doorgegaan tot ik zeventien was en het huis uit ging. Ik ging de verpleging in en kon intern wonen. Het was een bevrijding. Inmiddels was ik al wel volledig verknipt, helemaal op seksueel gebied."

"De mannen die ik aantrok, hadden maar één doel en dat was seks. Ik was zo preuts dat ik ze allemaal afweerde. Je ziet ook wel dat mensen met een misbruikverleden juist helemaal losgaan. Voor mij was zoenen de limiet en zelfs daar kon ik niet van genieten."

Als klap op de vuurpijl wordt Saya op haar 21ste ook nog eens verkracht door een onbekende. "Toen ik aangifte wilde doen, werd mij dat afgeraden. Ik had het zelf uitgelokt door om twee uur 's nachts alleen door een park te lopen."

Vaginisme

Als ze 23 is, ontmoet ze de man met wie ze later trouwt en kinderen krijgt. "We zijn vijftien jaar samen geweest en inmiddels al weer twintig jaar gescheiden. Hij was galant en de eerste die seks niet op nummer één had staan. Dat vond ik fijn. Maar seks bleef een heikel punt in onze relatie. Ik had vaginisme, maar daar kwam ik pas later achter. Ik durfde er met niemand over te praten, niet met mijn man en ook niet met mijn huisarts. Wat was het fijn geweest als ik met dat probleem bij mijn moeder terecht had gekund. Dat zat er echter absoluut niet in."

Verkrachting

"Ik ben heel lang boos op mijn moeder geweest, maar nu begrijp ik dat zij ook geen beste jeugd heeft gehad. Ze wist tijdens haar zwangerschap niet eens waar het kind vandaan kwam. Als ze dat aan haar moeder vroeg, zei die: 'Oh, dat weet ik niet meer.' Daar kun je je tegenwoordig toch niets bij voorstellen? Mijn vader dwong haar tot seks, verkrachting binnen het huwelijk noemen we dat nu. Zij wist niet beter. Als kind heb ik dat wat moeten aanhoren. Je voelt dat er iets niet goed is, maar dit is wel hoe het je wordt voorgeschoteld."

Beerput open

Saya komt in haar huwelijk steeds meer met zichzelf in de knoop en raakt uiteindelijk het spoor bijster. "Ik ben in een psychiatrische kliniek terechtgekomen. Daar leerde ik voor het eerst praten over mijn gevoel. Voor mijn huwelijk kwam dat te laat, dat was al kapot. Toch is die opname mijn redding geweest. Ik denk dat ik niet meer had geleefd als ik zo door was gegaan."

In de jaren die volgen, gaat het redelijk met Saya. Maar als ze berichten leest over misbruik, gaat de beerput open. "Een artikel op VROUW.nl over verkrachting of misbruik kon me volledig van slag maken. Ik ben toen weer in therapie gegaan, uit mezelf. Met EMDR (een vorm van traumatherapie, red.) heb ik me er doorheen geworsteld. Sindsdien durf ik voor het eerst in mijn leven te zeggen dat ik gelukkig ben. Ik heb altijd overleefd, nu leef ik."

Niet schamen

Saya is nu 62. Hoewel ze heel erg gelukkig is, mist ze intimiteit in haar leven. "Voorheen wilde ik er niets van weten, nu ik lekkerder in mijn vel zit, krijg ik er behoefte aan. Ik wil geen relatie of samenwonen, maar een vriendschap met een man of vrouw waar meer bij komt kijken, zou ik heel fijn vinden."

"En toch is het vaak gek als een vrouw dat hardop zegt. Dat vind ik belachelijk. Waarom zou een man dat wel mogen roepen en een vrouw niet? Ik heb een cursus gevolgd bij Marleen Janssen, waarin ik heb geleerd dat je je als vrouw helemaal niet hoeft te schamen voor je seksuele gevoelens. Jij mag ook verlangens hebben, dat is niet slecht."

Geen verschil

"Ik zou de maatschappij van nu wel wat geëmancipeerder willen zien op dit gebied. Waarom kijken vrouwen stiekem porno? En waarom scheppen mannen op over zelfbevrediging, terwijl het bij vrouwen als sneu wordt bestempeld? Daar moeten we vanaf. Er hoort geen verschil te zijn tussen hoe jongens en meisjes op dit gebied worden opgevoed en beoordeeld."

"Moeders moeten hun dochters leren dat ze zich nergens voor hoeven te schamen. Als een meisje veel lustgevoelens heeft, kan ze daar niets aan doen. De één heeft dat nou eenmaal meer dan de ander. Het is jouw taak als ouder om daarover het gesprek aan te gaan en het niet te veroordelen. Het hoort erbij, ze is geen slet."

"Ik heb, ondanks alles wat ik heb meegemaakt, mijn twee zoons wel heel vrij kunnen opvoeden. Ik ben er trots op als ik zie hoe ze hun partners met respect behandelen. En ik ben ook trots op mezelf dat ik ze dat toch maar mooi heb weten bij te brengen."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.