Nieuws/Vrouw
1601041446
Vrouw

Laura is coureur: Mijn ouders zagen het niet zitten

Ze racet negen van de tien keer tegen mannen, maar dat maakt Laura (24) niks uit. Ze is werktuigbouwkundige en racet in het weekend als Stockcar-coureur. Haar vriend Michael (27) racet ook, maar ze rijden geen wedstrijden tegen elkaar. Deze snelheidsduivelin is nergens bang voor en behoort ook nog eens tot de besten van ons land. Move over, Max Verstappen!

Mijn vader crashte…

"een jaar of vijf terug dusdanig hard dat hij zijn hobby moest opgeven. De stockcar stond dus werkeloos in de garage en ik rook mijn kans. Als kind ging ik al vele weekenden met mijn ouders mee naar races, maar dat ik zelf zou gaan rijden, zagen mijn ouders niet zitten. Niet alleen vanwege het gevaar, maar ook omdat je dan twee auto’s in onderhoud hebt. En het is een kostbare aangelegenheid."

In eerste instantie…

"zou ik alleen gaan trainen. Mijn moeder was er niet blij mee dat ik echt wilde racen. Begrijpelijk want er gebeuren regelmatig ongelukken. Maar toen ze zag dat ik best goed reed voor een beginneling, ben ik alsnog het competitiecircuit ingegaan.

Zo’n drie jaar geleden reed ik mijn eerste race. Inmiddels heb ik al menige heat gewonnen en eindig ik regelmatig in de top 5 of top 3 van het klassement."

Die eerste race…

"vond ik echt spannend. Tijdens de trainingen concentreer je je vooral op het zo snel mogelijk rijden van de ronde. Maar in deze sport mag je andere stockcars dus duwen om je positie te verbeteren. Daarom hebben de auto’s van die enorme bumpers en stalen rolkooien.

Tijdens die race had ik voor het eerst te maken met coureurs die me van de weg konden - en wilden - rijden. Best spannend maar ook een geweldige kick als je dan hoog eindigt."

Mannen en vrouwen…

"racen in deze sport tegen elkaar. In mijn klasse rijdt momenteel één andere vrouw mee. Ik zie het verschil tussen mannen en vrouwen niet echt op het circuit, het is niet zo dat de vrouwen voorzichtiger rijden.

Wil je deze sport beoefenen dan moet je sowieso weinig angst kennen. Ik ben weleens geschrokken van een crash, maar als ik echt bang zou worden, stap ik die auto niet meer in."

Als je niet zelf...

"kunt sleutelen, ga je failliet. Ik leerde het al van mijn vader en nog steeds vind je me iedere maandagavond met papa in de garage. Er gaat iedere race wel wat stuk en we willen de stockcar natuurlijk in de best mogelijke conditie brengen voor de wedstrijd op zondag. We zijn heel wat uren per week bezig met mijn hobby. En als het seizoen in oktober weer over is, ga ik volleyballen. Nee, ik kan niet stilzitten, haha!"

Lees de verhalen van andere vrouwelijke coureurs dit weekend in VROUW Magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf).

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.