Vrouw/Praat Mee
1604442215
Praat Mee

Praat mee

Moet menstruatieverlof ook in Nederland worden ingevoerd?

Zit jij tijdens je menstruatie met flinke buikkrampen of een misselijk gevoel op kantoor? In Spanje mogen werknemers met erge klachten voortaan tot vijf dagen menstruatieverlof opnemen per maand. Het is daarmee het eerste land in Europa dat dit idee uitvoert.

Spanje is Europees pionier op het gebied van menstruatieverlof. In Europa is er verder nog geen enkel land waar werknemers met menstruatieklachten verlof op kunnen nemen. In Nederland is het dus ook nog niet zo ver. We schreven al eerder over menstruatieverlof en haalden daarbij een groot onderzoek aan waaruit blijkt dat één op de drie vrouwen tijdens haar menstruatie last heeft van heftige buikpijn, rugpijn en psychische klachten. Menstruatieverlof kan dus aantrekkelijk zijn. Onder andere in China en Amerika werd het al eerder ingevoerd.

Onaanvaardbaar

De Spaanse minister van Gelijke Kansen Irene Montero en staatssecretaris Ángela Rodríguez wezen bij hun wetsvoorstel op een onderzoek waaruit blijkt dat 53 procent van de vrouwen zegt last te hebben van een pijnlijke menstruatie. Bij jonge vrouwen loopt dit aantal op tot 75 procent. „Dit is onaanvaardbaar en zou artsen en de samenleving aan het denken moeten zetten”, zei Rodriguez eerder tegen de Spaanse krant El Periódico. Nu heeft ze haar gelijk gekregen: Spanje is akkoord met het wetsvoorstel.

Emancipatie en gelijkheid

De Spaanse premier Pedro Sánchez maakt met het doorvoeren van de nieuwe regeling een speerpunt van emancipatie en gelijkheid, zegt Carmen Lumbierres, politicoloog en docent Politieke Wetenschappen aan de Uned, de Open Universiteit van Spanje. „Het was opvallend, want de maatschappij leek er nog niet eens klaar voor. Zijn plannen werden lacherig en met hoon ontvangen. Dit keer was het de politiek die voorliep op de samenleving”, zegt ze tegen het Parool.

Reactie

Niet iedereen denkt hetzelfde over menstruatieverlof. Zo vindt de een dat het in Nederland ook ingevoerd moet worden, omdat dit het voor vrouwen makkelijker maakt zich uit te spreken over menstruatieklachten. De ander vraagt zich af hoe de menstruatieklachten gecontroleerd worden.

Praat mee

Zou menstruatieverlof ook in Nederland moeten worden ingevoerd? Of heb jij er je bedenkingen bij? Wellicht ben jij bang dat werkgevers hierdoor minder snel vrouwen zullen aannemen? Of dat werknemers misbruik maken van deze regeling? Praat mee op onze Facebookpagina!

Meer VROUW

Wil je niets van VROUW missen? Speciaal voor de trouwste lezeressen versturen we elke dag een mail met al onze dagelijkse hoogtepunten. Abonneer je hier.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.