Nieuws/Vrouw
1604647487
Vrouw

Sonja Silva (39) is 40 kilo lichter en gelukkiger dan ooit!

In april vorig jaar liet voormalig presentatrice Sonja Silva (39) haar maag verkleinen en haar darmen omleggen. Nu, negen maanden later, is ze ruim veertig kilo lichter, siert ze de cover van Happy Shape en voelt ze zich beter dan ooit. "Dit is zo goed voor mijn zelfvertrouwen!"

Al sinds haar vijftiende lijdt Sonja aan ME, een auto immuunziekte die onder andere hevige vermoeidheid veroorzaakt. Door haar ziekte verdwijnt haar succesvolle carrière als presentatrice, actrice en model in de loop der jaren langzaam naar de achtergrond, vliegen de kilo's eraan en raakt Sonja in een diep dal.

Overtollige kilo's

"Ik was totaal mezelf niet meer. Als ik in de spiegel keek, walgde ik van mezelf. Dat is natuurlijk niet gezond. Voor mij was dat spiegelbeeld elke keer weer een prikkel om tóch de schouders eronder te zetten en aan het diëten te slaan. Dit keer zou het vast lukken! Ik moest en zou die overtollige kilo's kwijtraken.

Elke keer vloog er tien kilo af en dan vond mijn lichaam het wel weer mooi geweest. Natuurlijk was ik blij met die tien kilo, maar ik was in de loop der jaren zoveel aangekomen, dat ik na het verliezen van tien kilo nog steeds ruim 98 kilo woog. Veel te veel voor mijn lengte van 1.69 cm."

Wanhoop nabij

Tien jaar lang strijdt Sonja onvermoeid tegen de kilo's. "Ik heb alles geprobeerd wat er maar bestaat op het gebied van afvallen, maar niets werkte écht. Dat was zo ontzettend frustrerend. Juist omdat ik zo graag mijn oude gewicht terug wilde. Ik was de wanhoop nabij."

Dan raakt Sonja in gesprek met een studiegenote. "Ik volgde op dat moment een opleiding tot Pedagogisch Werker en het was deze studiegenote opgevallen dat ik al weken in de weer was met diverse shakes, maar nauwelijks afviel."

Ooit 140 kilo

"Wat bleek? Ze had precies hetzelfde meegemaakt. Om voor eens en altijd af te rekenen met haar overgewicht, had ze een gastric bypass ondergaan. Mijn mond viel open van verbazing. Het was zo'n mooie, slanke vrouw. Hoe kon zij nou zo zwaar zijn geweest?! Pas op het moment dat ze een foto liet zien van zichzelf van toen ze nog 140 kilo woog, geloofde ik haar.

Haar verhaal had zoveel indruk op me gemaakt dat ik me diezelfde avond nog heb ingeschreven voor een bijeenkomst over een maagverkleining in het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam. Dit was dé oplossing. Hiermee zou ik eindelijk van mijn overgewicht verlost zijn."

Knop omzetten

Na zeven screenings, onderzoeken en intensieve gesprekken, is het op 21 april 2015 eindelijk zover: Sonja gaat onder het mes. "Lichamelijk vond ik de operatie heel erg meevallen, maar psychisch was het veel zwaarder. Er móet echt een knop om in je hoofd, want als je die knop niet omzet, is de kans zo groot dat je weer terugvalt. Bij mij ging dat gelukkig redelijk snel, omdat ik al lange tijd bezig was met afvallen, sporten en gezond eten.

Het is ook een fabeltje dat je na een maagverkleining niet meer met eten bezig hoeft te zijn. Sterker nog: ik ben er misschien nog wel meer mee bezig dan voorheen. Ik mag sinds de operatie alleen nog maar kleine porties eten. Ik plan 's ochtends wat ik de hele dag eet. Dat vergt de nodige voorbereiding. Het is niet zo eenvoudig als mensen vaak denken."

Gelukkiger dan ooit

Inmiddels is Sonja negen maanden verder, veertig kilo lichter en gelukkiger dan ooit. "Het is echt de allerbeste beslissing die ik ooit gemaakt heb in mijn leven. Toen ik een paar maanden na de operatie in de spiegel keek, zag ik voor het eerst mezelf weer terug. Dat was zo'n bijzonder, emotioneel moment. Hier had ik jaren van gedroomd!"

Al moet ze nog wel wennen aan haar nieuwe kledingmaat. "Vorige week stond ik in de kledingwinkel tussen de grote maten te zoeken naar iets leuks, toen ik me ineens realiseerde dat ik daar helemaal niet meer hoef te zijn. Dat gevoel is niet te beschrijven, echt te gek."

Instagram Sonja Silva

Instagram Sonja Silva

Doel bereikt

Met het bereiken van de 68 kilo is haar doel gisteren officieel bereikt. "Ik was bij mijn moeder en dacht: laat ik voor de grap eens op de weegschaal gaan staan. Tot mijn verbazing bleef hij hangen bij de 67 kilo. Ik was mijn doel zelfs voorbij. Echt fantastisch.

Op het moment dat ik staarde naar het getal op de weegschaal, was ik voor het eerst echt trots op mezelf. Dat ben ik héél lang niet geweest, maar nu durf ik het voor het eerst echt uit te spreken. Na tien jaar lang worstelen, heb ik nu eindelijk mijn doel bereikt."

Toekomstdromen

Met het bereiken van haar persoonlijke doel, durft Sonja voor het eerst in jaren weer te dromen van een toekomst. "Mijn zelfvertrouwen is terug, ik voel me supergoed, dus ik zou het ontzettend leuk vinden om nu ook weer aan het werk te gaan.

Als wat? Dat maakt me niet zoveel uit. Als het maar een baan is die goed bij mij past! Ik ben er in ieder geval - na tien lange jaren - weer helemaal klaar voor, dus laat die leuke baan maar komen!"

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.