Vrouw/Praat Mee
1606761857
Praat Mee

Praat mee

Het partnerinkomen wordt van invloed op jouw uitkering... Hoe (on)eerlijk is dat?

Deze maand is de tweede ronde van de steunmaatregelen voor zelfstandigen ingegaan: zelfstandigen vallen sinds 1 juni terug op een Tozo- of bijstandsuitkering van 1052 euro per maand. Tenzij zij een partner hebben die boven het sociaal minimum verdient: dan hebben zij helemaal geen recht meer op financiële steen.

Sinds de uitbraak van corona in Nederland bestaat de ’Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers’, ofwel de Tozo-uitkering. Dit zijn financiële steunmaatregelen voor zelfstandigen die door de coronacrisis geen werk meer hebben. Zij hebben nog altijd recht op steun, maar de voorwaarden zijn op 1 juni aangepast. Ruim 400.000 zzp’ers komen hierdoor nu niet meer in aanmerking voor financiële steun. Dat komt door de zogenoemde partnertoets: verdient je partner boven het sociale minimum? Dan krijg je geen steun meer van de overheid. Voor veel tweeverdieners betekent dit een forse inkomensterugval.

Mentale stress

De Telegraaf schrijft dat zelfstandigen hierdoor niet alleen te maken hebben met een financiële uitdaging, maar mogelijk ook met mentale stress. De VN waarschuwde vorige maand al voor een geestelijke gezondheidscrisis als gevolg van de coronacrisis.

Minou van der Werf, manager bij Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag (KCPEG, red), zegt tegenover De Telegraaf: „Financiële stress kan heftige gevolgen hebben voor de mentale gezondheid, en kan tot depressie en angsten leiden. Mensen met een klein budget moeten veel meer nadenken over financiële keuzes waardoor hun cognitieve capaciteit meer belast wordt. Financiële stress is zeker niet alleen voor traditioneel arme mensen weggelegd. Als jij geld tekort ervaart, ongeacht je inkomen, dan ga je je zorgen maken.”

Praat mee

Vind jij het terecht dat de voorwaarden van de financiële steun zijn aangepast voor zelfstandigen die geen werk meer hebben door corona? Of vind jij de partnertoets te ver gaan? Heb jij zelf te maken met de Tozo-uitkering? Hoe vind je dat? Praat mee via onze Facebookpagina!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.