Nieuws/Vrouw
1614772368
Vrouw

‘Ik wilde niet met één borst door het leven’

Eric (54) en Petra (49) zijn 31 jaar samen, waarvan 23 jaar getrouwd, en hebben drie kinderen (23, 21 en 14). Ze werpen een kritische maar liefdevolle blik op elkaars lichaam in badkleding en vertellen openhartig wat hen opvalt.

Petra: “Vorig jaar juni werd er bij mij borstkanker geconstateerd. In mijn linkerborst zaten twee tumoren: een goed- en een slechtaardige.

Omdat de artsen het niet aandurfden, hebben ze de hele inhoud van die borst eruitgehaald. Er zit nu een tijdelijke prothese in, waardoor deze borst iets groter en vooral harder is dan de andere.”

Eric: “We hebben samen overlegd of Petra’s borst gevuld moest worden of niet. Ik heb de uiteindelijke keuze bij Petra neergelegd, maar vertelde haar wel dat ik een onderhuidse borstreconstructie mooier zou vinden.”

Petra: “Ik wilde absoluut niet met maar één borst door het leven. Je kunt natuurlijk een prothese in je beha stoppen, maar zodra die eruit is, is het plat. Ik vind het fijn om me vrouwelijk te voelen. Daar hoort voor mij een lijf met twee borsten bij.”

Eric: “Als Petra anders had besloten, had ik dat gerespecteerd. Het is háár lichaam.”

Petra: “In het begin en vooral na de operatie heb ik me lang omgedraaid, weg van Eric. Zo onzeker was ik over mijn lijf. En als ik met mijn kale hoofd en maar één borst voor de spiegel stond, was dat confronterend.

Door de chemotherapie ben ik veel afgevallen, waardoor ik echt twee lichamen heb: een van voor en een van na de borstkanker. Het lichaam voor de borstkanker geef ik een lager cijfer dan mijn lijf van nu. Het heeft me niet in de steek gelaten en daar ben ik heel dankbaar voor.”

Galgenhumor

Eric: “Petra heeft een heel sterk lichaam. Dat is echt bewonderenswaardig. Het mooiste aan haar vind ik haar uitstraling. En ze heeft een prachtig decolleté. En ook nog eens geweldige humor.”

Petra: “Tijdens mijn ziekte was zelfspot en galgenhumor echt mijn redding. Toen ik kaal was ging ik op de foto met Eric en mijn kale broer. Dat vond ik heel grappig. Inmiddels heb ik een donkergrijze coupe met een aparte structuur teruggekregen. Eric vroeg laatst of ik het niet weer eens blond zou verven.”

Eric: “Ik vind dit ook prima, hoor. Maar dat lichtere maakt haar jeugdiger. Wat minder serieus.”

Petra: “Ik heb mijn brede hals en decolleté altijd het mooiste aan mijn lichaam gevonden. En nog steeds ben ik er trots op. Als de prothese uit mijn borst is, komt er een silicone vulling in. Dat maakt het helemaal af.”

Tekst gaat door onder de foto

Sacha Lambert

Sacha Lambert

Ouderdomsbultjes

Petra: “Ik vind het lichaam van Eric heel mooi. Die 8 zou ik zomaar ook in een 9 kunnen veranderen.”

(Eric schudt intussen heel hard van nee)

Petra: “Maar er is door de hapjes en de drankjes in ons leven iets aan het ontstaan rondom zijn middel…”

Eric: “Ouderdomsbultjes.”

Petra: “Misschien doe ik je wel tekort met een 8.”

Eric: “Nee, hoor. Ik ben trots op de 8. Helemaal mee eens. Ik ben inderdaad iets zwaarder geworden, dat komt naast de biertjes ook door blessures. Daar baal ik soms van. Er is altijd wel wat waardoor sporten pijn doet. Maar al met al ben ik zeer tevreden met mijn sportieve lichaam. Vooral als ik kijk naar andere mannen van mijn leeftijd heb ik helemaal niks te klagen.”

Dit verhaal lees je in ZOMER, het magazine dat deze zomer iedere zaterdag bij De Telegraaf zit.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.