Nieuws/Vrouw
1616274007
Vrouw

'Ragas reist rond' deel 6: 'Het wachtwoord klopt en daar word ik niet blij van'

Bastiaan Ragas (47) wilde kwaliteitstijd met zijn gezin en dus verliet hij Bloemendaal en ging met zijn vrouw Tooske, hun drie dochters én zijn zoon uit zijn relatie met Laura Vlasblom vier maanden op reis. Vijfde stop: China.

Ik kijk uit mijn hotelraam in Beijing. In de verte zie ik tussen alle wolkenkrabbers en snelwegen de Verboden Stad liggen.

Geblokkeerd

Als ik de openingstijden en What to do in Beijing probeer te vinden op internet, lukt dat niet. Alle portals van Google, Twitter, FB of YouTube worden hier geblokkeerd. De Chinese overheid houdt haar volk graag onder de duim. Daar hoort bij dat het gedrag van iedere Chinees nauwkeurig in de gaten wordt gehouden. Geen free roaming dus.

Gek hoor, dat reizen. Je denkt dat je de wereld redelijk kent, maar eigenlijk weet je niks. Van de top tien miljoenensteden in China ken ik alleen Shanghai en Beijing, en met heel veel moeite lepel ik nog net de naam op van Xi Jinping, de Chinese president. Ik weet niets van China, maar China weet alles van mij. Bijna alle breedbandaansluitingen en software voor de meerderheid van de telefoons en tablets komen hier vandaan.

Privacy

Als toerist hebben we daar niet zo’n last van; wij mogen de Verboden Stad in, banen ons door de smog heen de Chinese muur op en laten ons uren in het Nationaal Museum verdwalen. Als we overal maar wel even ons paspoort laten zien. Op het Tiananmenplein probeer ik de meisjes uit te leggen hoe vriendelijk en vredelievend die Mao wel niet was die hier opgebaard ligt. Boven ons draaien de vele glazen camera-ogen die aan de lantaarnpalen hangen. Ik weet niets van China, China weet alles van mij.

Na een aantal weken komen we aan in Hongkong. "Ha fijn, internet doet het weer!" Ook al hoort deze wereldstad bij China, er is hier gelukkig meer vrijheid en privacy. Althans, dat dacht ik. Ik krijg een bijzonder persoonlijk mailtje van ene Charlene Gooding die er geen doekjes om windt. In het onderwerp van haar mailtje schrijft ze een wachtwoord dat mij bekend voorkomt.

Geheimpje

"Hé schatje, jij en ik delen een geheimpje", schrijft ze in perfect Engels. "Ik ken jouw wachtwoord en hierdoor ken ik jouw kinky websurfgedrag en heb ik jouw camera geactiveerd en vorige week een filmpje gemaakt van jou tijdens het bekijken van al dit 'spannende' materiaal. (Pittige voorkeur heb je.) Ook heb ik al je contacten gekopieerd, zodat ik hen dit filmpje kan sturen. Wil je dat niet, betaal me dan 3000 euro in Bitcoin, zie onder voor de handleiding."

Ik staar versuft naar het scherm. Het wachtwoord klopt en daar word ik niet blij van. Ook al ben ik niet bang voor het naar buiten komen van mijn huis-, tuin- en keukenwebsurfgedrag, helemaal relaxed ben ik er ook niet onder. Het kan toch ongemakkelijk worden voor mijn kinderen en ouders. Ik probeer me te herinneren wat ik de laatste weken heb uitgespookt op het web en kom niet veel verder dan een website van de Chinese overheid en wat reis- en verblijfsites.

Mailtje

"Toos, moet je nou eens zien wat voor mailtje ik krijg?" zeg ik zo casual mogelijk tegen mijn vrouw. Ze leest het, kijkt me aan en zegt: "Nou lieverd, die Chinese Xi Jinping weet sowieso al alles van jou, dus dit kan ook er ook nog wel bij."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.