Nieuws/Vrouw
1618563896
Vrouw

Maxime's obsessie met gezond eten sloeg om in anorexia

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Het kan soms gevaarlijk dicht bij elkaar liggen: op een verantwoorde of obsessieve manier met voeding bezig zijn. Dat ervoer Maxime* (22), die orthorexia had en anorexia kreeg. Alleen maar gezond willen eten sloeg bij haar om in helemaal niets meer willen eten. Moeder Claudia*: "Mijn kleine meisje was er bijna niet meer geweest."

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Orthorexia nervosa is een eetstoornis die verwant is aan anorexia nervosa, maar die nog niet officieel erkend wordt. De stoornis kenmerkt zich doordat degene die eraan lijdt op een obsessieve manier bezig is met gezond eten.

Gepest

Maxime: "De eerste keer dat ik ziek werd was in 2011. Ik werd gepest op school en voelde me eenzaam en ongelukkig. Ik wist niet hoe ik ermee om moest gaan en richtte daarom al mijn aandacht op het in de hand houden van wat ik binnen kreeg. In het begin wilde ik enkel gezond eten: fruit, rauwe groente en zo min mogelijk vet, maar al snel was dat niet meer genoeg."

Wending

Moeder Claudia (59): "Ik merkte vrij snel dat Maxime’s nieuwe manier van eten een andere wending nam. Ineens weigerde ze meer dan drie happen te eten 's avonds. Dan zat ze wegkwijnend aan tafel, compleet onbereikbaar voor wat ik en mijn man tegen haar zeiden. Het is vreselijk je kind steeds ongezonder en ongelukkiger te zien worden."

Boterham

"In het begin gingen wij telkens de confrontatie aan. Onze therapeut zei dat we dat niet moesten doen, maar mijn moedergevoel zei alleen maar dat mijn kind moest eten. Ik zag haar steeds meer vermageren en nog verder wegzakken. Ik wilde er soms uit frustratie een boterham inproppen. Dat gevoel van machteloosheid zal ik nooit vergeten."

'Eetgestoord'

Na een diep dal leek het weer een beetje beter met Maxime te gaan, maar in 2013 ging het opnieuw mis. "Maxime was toen eindelijk aan de betere hand, maar nog wel in een kwetsbare staat. En ineens leek de wereld om haar heen 'eetgestoord' geworden.

"De hele maatschappij was plotseling zo gefocust op gezond moeten eten en overal riepen ondeskundige mensen op tot rare diëten en extreem veel sporten. Ook social media had hier een grote rol in. De ene blogger riep dat ze klei moest eten en de ander riep weer iets anders."

"Ik kon haar niet beschermen tegen al die externe factoren. Het is zo moeilijk als ik haar de deur uit zie gaan en haar niet kan beschermen voor continue prikkels in een wereld waarin iedereen met gezond eten bezig lijkt te zijn. En als ze dan wel eens meeging om boodschappen te doen, zag ze ineens ultragezonde dingen met allerlei vinkjes op ooghoogte staan. Wat haar idee van gezond moeten eten nog meer stimuleerde."

Gevaar

Inmiddels gaat het gelukkig stukken beter met Maxime. "Na vele uren met haar therapeut is ze tot het inzicht gekomen dat ze haar leven niet langer door eten wil laten bepalen. Af en toe moet ik er nog aan wennen dat ik er niet per se hoef te zijn als zij thuiskomt om in de gaten te kunnen houden of ze wel iets eet.

"We overleggen nu samen wat we 's avonds gaan eten en dat gaat op een normale manier. Ze is een echte doorzetter en heeft zich nu vastgebeten in gezond blijven, dat gaat haar wel lukken."

Aan andere ouders wil Claudia vooral meegeven dat er een gevaar kan bestaan in de huidige gezondheidshype. "Mensen denken dat extreem gezond eten zaligmakend is, maar als je ziet dat je kind niet gelukkig is, moet er een belletje gaan rinkelen."

De namen zijn gefingeerd, maar bekend bij de redactie.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.