Nieuws/Vrouw
1618674092
Vrouw

Geplande seks is beter dan helemaal geen seks

Geen seks meer hebben, betekent vaak het einde van je relatie

Geen seks meer hebben, betekent vaak het einde van je relatie

In deze rubriek behandelt VROUW-psycholoog Jeffrey Wijnberg wekelijks een onderwerp. Deze week: seksuele problemen.

Geen seks meer hebben, betekent vaak het einde van je relatie

Geen seks meer hebben, betekent vaak het einde van je relatie

Bij veel stellen zie je dat de man meer seks wil, vaker seks wil en makkelijker seks kan hebben. Het klassieke beeld is dat híj altijd wil en zíj niet. De man is tevreden met een vluggertje tussendoor, maar zij niet. Het gevolg: de man voelt zich vaak afgewezen.

Patronen

Mannen hebben van nature een hogere seksdrive dan vrouwen. In mijn beleving is het altijd de man die een mooie vrouw nastaart als ze voorbij loopt, andersom komt dat nauwelijks voor. Vrouwen moeten echt in de stemming zijn voor seks. Maar een stel moet er ook tijd voor vrij maken. Het is niet handig als iemand 's ochtends niet in de stemming is en 's avonds liever een serie kijkt.

Hoe hoort het eigenlijk?

Je zou ook kunnen zeggen: weet je eigenlijk wel hoe het moet? Weet de man wel wat de vrouw wil? Ik zie vaak dat (vooral) jonge mannen eerst aan zichzelf denken. Ze zijn zich er niet bewust van dat de vrouw óók aan haar trekken moet komen.

Daarnaast worden jonge mannen sneller opgewonden, met een vroegere zaadlozing tot gevolg. Een lange, romantische vrijpartij kun je hierna wel op je buik schrijven.

Seks op vaste tijden

Op het moment dat je een relatie hebt met goed seksueel contact, ben je vaak al iets ouder. Meestal heb je het dan wel druk met werk en/of kinderen, dus wanneer kom je aan die seks toe? Het is belangrijk dat je dit echt inplant. Het klinkt misschien niet zo romantisch om tegen elkaar te zeggen: 'Elke zondagochtend gaan we lekker vrijen' of 'Laten we donderdagavond vrij houden voor een vrijpartij'. Toch is seks op gezette tijden beter dan helemaal geen seks.

Duurt lang

Vooral vrouwen kunnen een lange tijd zonder seks, het is dan zelfs uit hun systeem. Voor de man – zeker als hij jong is – neemt de behoefte aan seks juist toe als hij het lang niet heeft. Dit werkt dus totaal omgekeerd.

Als je dus geen gewoonte van seks maakt en het wordt te lang uitgesteld, dan kan het seksuele contact uit je relatie vallen. Het is daarna heel moeilijk om er weer mee te beginnen: de drempel wordt steeds hoger. De man kan denken dat de vrouw wel aangeeft wanneer ze weer wil, terwijl de vrouwen vindt dat hij haar moet veroveren. Beiden kunnen lang wachten.

Vreemdgaan

Als de seks uit de relatie van een relatief jong en vitaal stel is, luidt dit vaak het einde van de relatie in als je hier niets aan doet. Vaak wil de één na verloop van tijd niet meer verder met de ander. Ook is dit het moment dat er wordt vreemdgegaan: men probeert zich los te maken van de partner. Dit is misschien wel de enige reden voor vreemdgaan die enigszins begrijpelijk is, want iemand hunkert naar meer passie en romantiek.

Meer dan gemeenschap

Als er niet meer af en toe een lekker potje wordt gevreeën, ontstaat er onherroepelijk afstand. Men vervreemdt van elkaar. Seks is meer dan gemeenschap alleen. Het gaat óók om zoenen, elkaar aanraken, knuffelen en vasthouden: intimiteit, dus.

Tegen mijn patiënten zeg ik meestal: doe het nou gewoon eens een keer! Je kwam elkaar ooit tegen en toen kon je het ook...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.