Vrouw/Columns & Opinie
1620473502
Columns & Opinie

'Daarom volg ik mijn eigen dieet'

weegschaal met bos wortelen

weegschaal met bos wortelen

Ook ik las op 16 september het artikel in NRC van de dames van Green Happiness. Voor wie het niet heeft gelezen: deze voedingsdeskundigen met een slordige 200.000 volgers verkondigen hun visie op gezond eten. En daar komt nogal wat bij kijken. Je mag heel veel niet, met name de dingen die normale mensen lekker vinden. Groenten en fruit zijn de hoofdbestanddelen van praktisch alle maaltijden. Je gaat je fitter voelen, krijgt een stralende huid, je haar gaat glanzen. Kortom, je hele leven wordt beter door het volgen van dit dieet.

weegschaal met bos wortelen

weegschaal met bos wortelen

Op internet barstte al snel een discussie los. Er kwamen veel tegengeluiden, en vooral de blog van Koken met Karin werd extreem veel gedeeld. Zij zet haar vraagtekens bij de onderbouwing van de dames over wat gezond is. En walgt net als ik van de uitspraak 'Het ei is de menstruatie van een kip'.

Een dieet

Gadverdamme zeg, ze hoeven inderdaad niet bang te zijn dat ik ooit nog eieren eet. Zo kan ik ook een dieet verzinnen waar iedereen zich aan houdt! Ik verdiep mij al langer in gezonde voeding. En eerlijk waar: ik zie door de bomen het bos niet meer. Waar de ene dieetgoeroe de spelt ophemelt, zweert de andere bij havermout.

Nadat we jaren vetvrij moesten eten, gaan we nu massaal aan de plantaardige vetten voor onze cellen. Maar niet als we willen afvallen. En rauwe groenten bevatten gifstoffen, maar van koken gaan de vitamines verloren. En kinderen worden druk en boos van suikers, e-nummers, lactose, melkeiwit en gluten. Maar wacht, je moet wél zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Schijf van vijf

Waar die dieetgoeroes het wel unaniem over eens zijn is dat die schijf van vijf - in 1953 geïntroduceerd door de voorloper van het Voedingscentrum en recent geupdate - helemaal nergens op slaat. Sterker nog: die schijf volgen is praktisch vrágen om diabetes, verstopte kransslagaders en kanker.

Ik waagde me nog aan één boek: Martijn Katan slaat in zijn boek Voedingsmythes 70 dieetadviezen in de wind. Met wetenschappelijke onderbouwing. Klinkt mij als muziek in de oren. Daarom heb ik besloten mijn eigen dieet te volgen. En dat is heel simpel: alles waar TE voor staat is niet goed. Behalve tevreden!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.