Nieuws/Vrouw
162800306
Vrouw

Man schrijft prachtig lied over stil geboren kleinzoon

Het hoekje voor Nive Noell bij Martine thuis

Het hoekje voor Nive Noell bij Martine thuis

Als een kindje doodgeboren wordt, raakt dat niet alleen de vader en moeder, maar ook andere familieleden. De Nederlandse opa van Jack Ryan - die na 39 weken stil geboren werd - schreef voor zijn kleinzoon het prachtige liedje Winter Bear.

Het hoekje voor Nive Noell bij Martine thuis

Het hoekje voor Nive Noell bij Martine thuis

Hij liet het vertolken door de Australische zangeres Coby Grant, waar hij fan van is. Zij zong ook op de bruiloft van zijn zoon en schoondochter, toen zijn schoondochter in verwachting was van Jack Ryan. Dit lied verovert momenteel het internet en raakt bij velen een snaar, omdat de tekst zo herkenbaar is voor mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Bonuskind

Zowel Jacks opa als Jacks moeder kiezen ervoor om geen interview geven. Het verhaal (Jack Ryan werd in 2016 geboren) is nog erg pijnlijk voor de familie, daarom vroegen ze Martine Scholte om haar soortgelijke verhaal te vertellen. Martine, de oprichtster van Troost.nl, ging door hetzelfde verdriet; haar dochtertje Nive Noell werd na ruim 30 weken 'stil geboren'.

"Dat gebeurde vier jaar geleden. Ik heb inmiddels nog twee andere kinderen gekregen: Saartje van 3 en Wester van 1. Ook heb ik een 'bonuskind': Sijmen (8). Nive was ons eerste kindje samen."

Tekeningen met hartjes

"We keken vol verwachting uit naar de geboorte. De kinderkamer was klaar, de wandelwagen in huis. Alles was besteld, we verheugden ons op haar komst. Ik had werkelijk nooit gedacht dat dit zou kunnen gebeuren. Ons leven stond helemaal op zijn kop.

Het raakt misschien wat meer verweven met ons leven, maar dat gevoel gaat nooit weg. Zij is er voor mij altijd, maar ook voor mijn andere kinderen. Saartje maakt soms tekeningen met hartjes voor Nive."

Tegenwicht

"We hebben ook een hoekje in huis met lieve foto’s van haar, die zijn mij ontzettend dierbaar. Ik heb met Troost.nl geprobeerd om een 'zacht' hoekje te maken voor ouders die dit meemaken.

Het is zo kil als je na je verlies gaat googelen en je stuit op grafkistjes, dat is dan zo hard. Je gaat door zoveel heen als je een ongeboren kindje verliest, waarvan je dacht dat het je hele leven bij je zou blijven. Ik wilde een tegenwicht bieden in de vorm van lekkere recepten en hoe je goed voor jezelf kunt zorgen als dit je overkomt."

Wandeling

"Zo organiseerde ik een opa- en omawandeling. Opa’s en oma’s hebben het net zo goed zwaar, ze hebben dubbel verdriet; ze zien hun kind lijden én zijn hun ongeboren kleinkind verloren.

Mijn moeder was destijds net zo goed intens verdrietig en ik wilde ook iets voor haar doen. Het was tijdens de wandeling dat we de grootouders van Jack Ryan ontmoetten en we hoorden over het lied dat zijn grootvader had geschreven.

Ik heb het toen in mijn auto gedraaid en keihard gehuild. Bij sommige liedjes ligt het er dik bovenop, maar deze woorden zijn subtiel. Het raakte me enorm. Het gaat over verlies en verdriet. Op die momenten merk ik dat dit soort verdriet universeel is."

Luister hier naar 'Winter Bear'.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.