Nieuws/Vrouw
1631222316
Vrouw

Marieke en Marry hebben dezelfde voorletters, achternaam en geboortedatum... Lastig!

Dat nichtjes Marieke en Marry van Dijke in 1979 op dezelfde dag werden geboren en dezelfde voorletters bleken te hebben, vonden hun vaders destijds nog een grappig toeval. Maar ze hadden niet voorzien hoeveel ellende het zou opleveren vanaf het moment dat Marieke en Marry gingen studeren. Marieke: “Laatst kreeg ik mijn hypotheek eerst niet rond, omdat de bank beweerde dat ik een BKR-registratie had. Maar dat was de hypotheek van Marry!”

Marieke moest uiteindelijk zelfs de verkopende partij van haar droomhuis om uitstel vragen, omdat ze dus meer tijd nodig had om de hypotheek rond te krijgen.

Netwerk

Marieke: “Alles was eigenlijk rond. Maar de dag voordat de hypotheek rond moest zijn, meldde de bank dat er een BKR-registratie op mijn naam stond. Dat bleek de hypotheek te zijn die op naam van mijn nicht is afgesloten. Je zou denken dat dit snel opgelost kan worden, omdat we tenslotte allebei een ander burgerservicenummer hebben. Maar dat was niet zo.

Ik moest van de bank bewijs aanleveren dat ik geen BKR-registratie had. Marry heeft gegevens opgestuurd om aan te tonen dat die BKR-registratie van háár hypotheek was. Maar dat was nog niet genoeg.

Uiteindelijk heb ik de ex-directeur van de bank benaderd en die heeft, met dank aan zijn netwerk, geregeld dat het werd opgelost. Marry had inmiddels al voorgesteld om samen op de koffie te gaan bij de bank, zodat ze konden zien dat we allebei écht bestaan.”

Roepnaam

En het hypotheekverhaal is slechts één voorbeeld van de vele discussies die de nichtjes met instanties voeren. Beiden werden op 22 augustus 1979 geboren en woonden in Arnemuiden. En allebei dragen ze de namen Maria Pieternella van Dijke.

Hun vaders zijn broers en de moeder van hun vader heette Pieternella. De moeders van hun moeders droegen allebei de naam Maria, veelvoorkomend in die tijd. Alleen de roepnaam van de nichten verschilt.

Verkeerde bankrekening

Tot de dames gingen studeren, was er niets aan de hand. Maar toen één van de dames het huis uitging, begon het gedonder. Marry: “Mijn uitwonende beurs werd op Mariekes bankrekening gestort.”

Marieke: “Toen ik de IB-groep (het tegenwoordige DUO, red) opbelde en de situatie uitlegde, zei de medewerker dat ze er niets aan kon doen, zo stond het in het systeem. Ik heb heel wat telefoontjes gepleegd en brieven gestuurd. Uiteindelijk moesten onze vaders zich ermee bemoeien, want we kregen het gewoon niet voor elkaar.”

Rijbewijs

En toen Marieke was geslaagd voor haar rijexamen en haar rijbewijs bij de gemeente wilde aanvragen, kreeg ze te horen dat ze al een rijbewijs hád. Marieke: “Moest ik Marry bellen, zodat zij kon doorgeven dat dat háár rijbewijs was….”

Ook werd een deel van Mariekes pensioen een keer toegekend aan Marry’s ex-man. Marry: “Wij waren gescheiden en dan wordt je pensioen ook verdeeld. Maar op een gegeven moment kreeg ik een brief waarin stond dat het pensioen dat ik bij een basisschool zou hebben opgebouwd voor een deel aan mijn ex-man was gegeven. Alleen... ik had daar nooit gewerkt, dat was Marieke!”

Politie

Sommige situaties vinden de dames nog wel grappig. Zo werd Marry een keer gebeld door de politie, omdat er een hond in haar auto zou zitten. Marieke: “Ik was even uit eten en we hadden onze auto in de schaduw staan met het raampje open.”

Marry: “Maar toen werd ik gebeld door de politie die beweerde dat ik een hond in mijn auto had laten zitten. Maar ik heb helemaal geen hond! Toen ik om het kenteken vroeg, zei ik tegen de agent dat dat mijn auto niet was.

Fraude

Maar er ging niet meteen een belletje rinkelen. Dus ik dacht dat iemand een auto op mijn naam had gezet en ik het slachtoffer was geworden van fraude. Totdat eindelijk het kwartje viel.”

Beide nichten hebben inmiddels kinderen, Marieke is op dit moment opnieuw zwanger. Uiteraard hebben ze er allebei goed op gelet dat ze hun kinderen niet dezelfde voorletters gaven als zichzelf en neefjes en nichtjes.

Marieke: “Mijn man heeft ook een behoorlijk grote familie en onlangs is er dan ook een naam afgevallen, omdat iemand in zijn familie al die voornaam draagt.” Marry raadt mensen aan om goed na te denken over de voorletters die je je kinderen geeft. “Ze kunnen er later veel last van hebben!”

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal dat je wilt delen?

Dat kan dan hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.