Nieuws/Vrouw
163271441
Vrouw

'Is jouw kind seksueel actief? Dan koop jij condooms!'

Tieners

Tieners

Opluchting voor ouders op de maandagochtend: Tiener begint later met seks als band met ouders goed is. Hierdoor is de kans op soa's en zwangerschappen kleiner. Maar wat is de precieze reden dat tieners later beginnen met seks?

Tieners

Tieners

Als ouder wil je je kind natuurlijk zo lang mogelijk bij je houden, beschermen en verzorgen. Het is immers jouw kleine meisje, jouw stoere jongen. Toch komt er een moment waarop je ze los moet laten, een moment waarop ze beginnen met experimenteren.

Mijn allereerste keer

Zelf was ik 18 jaar toen ik ontmaagd werd. Hoewel ik al op jongere leeftijd had besloten dat hét toch echt rondom mijn zeventiende levensjaar zou moeten plaatsvinden, werd het een jaartje later. Noemenswaardig? Niet echt!

Maar het was zeker een moment om nooit meer te vergeten, mijn allereerste keer. Ik was niet vroeg, maar ook niet laat. Zo blijkt uit cijfers van het CBS en Rutger, Kenniscentrum voor seksualiteit; de gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor het eerst met iemand naar bed gaan is 17,1 jaar.

Maar waarom beginnen tieners later aan seks als de band met de ouders goed is? Marina van der Wal, opvoedkundige: "Ik denk dat het komt omdat de behoefte van acceptatie, genegenheid en complimenten thuis bevredigd worden.

Laag,- en hoogopgeleide jongeren

Op dat moment zoekt een kind dat nog niet buitenshuis en loopt de ontwikkeling ook rustiger." Het begint dus allemaal met een stabiele, liefdevolle thuisbasis. Andere onderzoeken geven ook aan dat kinderen van gescheiden ouders jonger beginnen met seks.

Ook zit er verschil tussen laag- en hoogopgeleide jongeren. Een opvallend voorbeeld is het grote verschil tussen hoog,- en laagopgeleide jongeren in de categorie 14-15 jaar. Zo heeft 22% van de laagopgeleide jongeren voor het eerst seks, tegen 7% van de hoogopgeleide jongeren. Zo blijkt uit het onderzoek Seks onder je 25e van Rutgers. Marina: "Laagopgeleide jongeren lopen meer risico's, niet alleen op het gebied van seks maar ook op het gebied van drank en drugs."

Daarom is en blijft voorlichting zo belangrijk, zo ook seksuele voorlichting. Maar de manier waarop, daar kunnen we volgens Marina nog wel wat aan verbeteren. "Het eerste waar ouders over praten is dat het tegen je wil kan gebeuren. Ten tweede hebben ze het over ziektes en soa's en pas op de derde plek gaat het over techniek." Belangrijk vindt zij het dat ouders ook praten over liefde en intimiteit. "Dat maakt kinderen veel weerbaarder dan constant te roepen dat ze moeten oppassen, want dan wordt het eng en vies."

Juist de liefde en lust moeten we dan ook benadrukken. "We moeten praten over het wonder van intimiteit, je veilig voelen bij iemand, de lol van lust hebben. Dan heb je het over iets moois, iets wat super gaaf is." Wel is het belangrijk om het praten over seks vanuit het kind te laten komen. "Het is de manier waarop je het zelf voorlicht, de manier waarop jij met je lichaam omgaat en met je kinderen omgaat. De manier waarom jij je kinderen knuffelt en kust, dát is de basis van seksuele voorlichting."

Veilig voelen

Het begint allemaal met je veilig voelen. "Het gaat erom dat je een kind laat merken hoe fijn intiem contact is, dat je je daarbij geborgen kan voelen. Daarna krijg je vragen over de techniek van seks en die leg je gewoon uit." En die uitleg gebeurt op de meest gênante plekken, zoals de groenteafdeling."

"Waarbij ouders met gemak uitleggen waar een aardappel vandaan komt, maar als het gaat over een baby zich ongemakkelijk voelen en rood aanlopen. Simpel is het antwoord. "Maak het zo makkelijk mogelijk. Ouders maken de grote fout om te denken dat het om hun eigen of persoonlijke (seksleven) gaat, terwijl kinderen gewoon een antwoord willen op hun vragen."

Eerder met moeders

Maar wie geeft er dan precies voorlichting en antwoord? "Vanuit onze cultuur is het zo dat vrouwen dit delicate onderwerp vaker en makkelijker oppakken dan mannen. Dit soort intieme gesprekken worden eerder met moeders gevoerd dan met vaders. Maar dat wil niet zeggen dat vaders ongeschikt zijn."

Niet alleen via de ouders, maar ook op school leren kinderen over seks. Seksuele voorlichting is dan ook verplicht en dat gebeurt o.a. met een speciale anticonceptiekoffer. Ook wordt er aandacht besteed aan diverse thema's zoals: genderdiversiteit en homofilie.

Seksueel actief worden

Dan is de tijd aangebroken en wil je kind voor het eerst seks hebben. Hoe ga je hiermee om? "Als ouder koop jij meteen condooms!", zegt Marina zonder twijfel. "Een puber heeft als langetermijnplanning de volgende pauze, niet 9 maanden en zeker geen jaar."

"Op het moment dat jouw kind seksueel actief dreigt te worden, koop jij de condooms en die blijf je ook kopen." Stel je kind is in jouw ogen te jong. "Zorg er dan in ieder geval voor dat het veilig gebeurt en ga in gesprek over de reden. Maar praat zeker ook met de huisarts en vraag advies."

Jij op VROUW.nl

Hoe pak jij de seksuele voorlichting aan? Heb je tips?

Laat ze hier achter!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.