Nieuws/Vrouw
1634056872
Vrouw

Cardioloog Janneke: We mogen overgewicht niet als de norm gaan zien

Janneke Wittekoek

Janneke Wittekoek

De oktobercover van de Britse Cosmopolitan, waarop het Amerikaanse plussizemodel Tess Holliday (33) in badpak staat, heeft het nodige stof doen opwaaien. Er was positieve en negatieve kritiek; veel lezeressen noemden haar prachtig, maar het werd ook gezien als een ongezonde promotie van overgewicht. Gezond te zwaar zijn, kan dat eigenlijk? VROUW vroeg het cardioloog Janneke Wittekoek. "Overgewicht is hoe dan ook niet gezond."

Janneke Wittekoek

Janneke Wittekoek

"Overgewicht is een risicofactor voor ziektes. Puur medisch gezien is het slecht voor je gezondheid, daar kan ik heel helder over zijn. Als er een rokend model op de cover zou staan, weten we allemaal dat dit niet gezond is. Ik vraag me af of bij deze bewuste cover het model andere vrouwen met overgewicht een goed gevoel geeft. Overgewicht is hoe dan ook niet gezond.

Gezondheidscriteria

Om te voldoen aan de definitie van gezondheid, moet je volgens de World Health Organization (WHO) voldoen aan zeven criteria. Zorg dat je je getallen weet, zeg ik altijd. Je gewicht moet voldoen aan een gezond BMI (tussen de 20-25), je mag niet roken, je cholesterol, bloeddruk en suikerspiegel moeten in orde zijn (vaak weten we dat niet), je moet gezond eten en voldoende bewegen. Uit een Canadees onderzoek is gebleken dat slechts 0,1% van alle mensen volledig voldoet aan de norm. We hebben allemaal wel iets waar we slecht op scoren, vaak zonder dat we het weten.

Als je deze zeven criteria in gedachten neemt, kun je dus eenvoudig stellen dat Tess Holliday niet aan de gezondheidsnorm voldoet. Ik heb niet het idee dat de cover provocerend bedoeld is. Als het model ook zou roken en een hamburger zou eten, is het een heel ander verhaal. Maar ik zie wel een vrouw met een ongezond hoog BMI van rond de 35. Ze heeft heel veel buikvet en dus een hoog risico op diabetes, een hoge bloeddruk. Haar gewicht is een zware belasting voor hart, knieën en heupen. Ik zou haar graag eens op mijn spreekuur zien."

Peervorm

Ik ben in mijn praktijk erg streng in het aanpakken van overgewicht. Dat doe ik altijd wel met de fun factor, ik probeer het op een leuke manier en niet veroordelend te doen. Ik maak graag kleine stapjes richting een goede gezondheid met patiënten. Het is lastig oordelen, overgewicht kan namelijk heel veel oorzaken hebben. Het is echt niet zo dat iemand met een sterk verhoogd BMI veel eet. Medicijnen, onderliggende of ziekten kunnen een rol spelen.

Er is een verschil tussen de zogenaamde peer- en appelvorm. De peervorm, waarbij het vet zich voornamelijk op heupen en billen concentreert wordt minder geassocieerd met hart- en vaatziekten. Als het gewicht heel hoog is, is er wel een verhoogd risico op gewrichtsproblemen.

Norm

De appelvorm, waarbij een vrouw veel buikvet heeft, geeft een duidelijk verhoogd risico op problemen met het hart en de vaten. Een teveel aan vetweefsel gaat zich gedragen als een orgaan dat ontstekingsstoffen afscheidt. Dat draagt bij aan slagaderverkalking.

Tijdens lezingen laat ik vaak twee dia's zien. Eén van Woodstock (augustus 1969). Je ziet allemaal magere, slanke mensen, die overigens wel bijna allemaal roken. Dan laat ik een recente dia zien van Dance Valley (1995-....). De verandering is niet te missen; we zijn veel dikker geworden.

Het gevaar dreigt een beetje dat we een BMI van 27/28, dus ietwat dikkig, steeds normaler gaan vinden. 50% van de Nederlanders is te zwaar en dit gaat echt een hausse aan hartproblemen opleveren. We mogen overgewicht niet als de norm gaan zien."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.