Nieuws/Vrouw
1636067688
Vrouw

Monique wil Pro-ana sites verbieden: Mijn dochter is gehersenspoeld

Monique wil Pro-ana sites verbieden

Monique wil Pro-ana sites verbieden

Moniques dochter (16) wilde gewoon een beetje afvallen. Op zoek naar tips om gewicht te verliezen, kwam ze op Pro-ana websites terecht. Op de sites staat bijvoorbeeld hoe je het meest effectief kunt braken en hoe je het geheim kunt houden voor je ouders. Monique (51) heeft daarom deze week aangifte gedaan om deze websites te stoppen. “Mijn dochter is tien weken geleden opgenomen in een kliniek met de diagnose anorexia. Het is alsof ze is gehersenspoeld. We zijn in een hel beland.”

Monique wil Pro-ana sites verbieden

Monique wil Pro-ana sites verbieden

De problemen van Sterre* begonnen afgelopen zomer. “Ze was met een vriendin in Portugal en vroeg opeens via de app of we - als ze weer thuis was - wel gezond konden eten, omdat het eten daar erg ongezond was. Dat vond ik wel wat vreemd, want ze was nooit bezig met eten. Ze was een gezonde meid die ook gewoon wel eens wat snoepte”, vertelt Monique.

Toen Moniques dochter thuiskwam, leek het ook mee te vallen. “Ze was wel bezig met wat afvallen, maar welk meisje van vijftien is niet bezig met haar uiterlijk en gewicht?”, vertelt Monique. “Ik heb ook een oudere dochter, die even door zo’n fase is gegaan in de puberteit, maar dat ging ook gewoon weer voorbij.”

School bezorgd

Toen het schooljaar weer begon, kreeg Monique opeens een telefoontje van Sterres mentor. “Ik kreeg te horen dat zowel de docenten als klasgenoten zich veel zorgen maakten om Sterre. Ik ben enorm geschrokken en ging meteen met haar praten. Wat was er toch aan de hand, wat had ik dan de afgelopen tijd gemist?”

“Gelukkig was Sterre toen wel heel open en gaf ze aan dat ze hulp nodig had. Ze vertelde waarom ze was gaan afvallen. In een korte tijd hadden vier leeftijdsgenoten los van elkaar een grapje gemaakt over haar gewicht. Terwijl ze helemaal niet dik was, ze had gewoon een gezond gewicht. Toch was dat in haar hoofd gaan zitten.”

Pro-ana

“Sterre had wel eens over Pro-ana sites gehoord en zag daar foto’s van heel dunne meisjes. Ze dacht dat die tips haar dan goed zouden kunnen helpen om wat sneller gewicht te verliezen. Sterre zei tegen me dat ze dacht dat ze niet ziek zou worden, omdat ze haar eigen grenzen goed kent.”

“Ik kende die sites niet, dus ging ik meteen op onderzoek uit”, vertelt Monique. “Ik ben ontzettend geschrokken. De site die mijn dochter veel bezocht, wordt gerund door ene ‘Noor van 15 jaar oud’, die dan bijvoorbeeld schrijft dat je beter een tandenborstel in je keel kunt steken dan je vingers, omdat dat makkelijker gaat.

En dat je vooral niet moet stoppen als je gaat kokhalzen. ‘Dat is juist goed, dan moet je doorgaan. Niet bang zijn’, staat er dan, met een hartje erbij.”

Ook staan op de sites tips over welk voedsel makkelijker uit te braken is en dat je het beste de kraan of douche aan kunt zetten om te voorkomen dat je ouders je horen. “Het verhaal werd afgesloten met ‘oefening baart kunst, stay strong’ en weer een hartje”, vertelt Monique.

‘Je kan nooit te dun zijn’

Los van de tips, wordt ook een sprookje over ‘Ana’ en ‘Mia’ Nervosa verspreid. Het gaat over twee vriendinnen die allebei wilden afvallen om zo ‘perfect’ te worden en daarvoor steeds extremere technieken gebruiken.

In het verhaal worden hun keuzes om zichzelf uit te hongeren of eten uit te braken verheerlijkt. Ook zijn er de ‘tien geboden’ van de Pro-ana beweging, waarin dingen staan als ‘Niet dun is niet aantrekkelijk’, ‘Eet niet zonder jezelf er schuldig over te voelen’ en ‘Je kan nooit te dun zijn.’

Via de website kunnen meisjes die bij de Pro-ana beweging willen horen met elkaar in contact komen in bijvoorbeeld whatsappgroepen. “Dan zit je kind dus in een groep met wildvreemde mensen, die haar ‘motiveren’ en ‘steunen’ om te blijven afvallen. Ze sturen elkaar foto’s en zeggen dan tegen elkaar dat ze nog te dik zijn.”

Levensgevaarlijk

“Jonge meisjes kunnen echt niet overzien wat de gevolgen zijn van de tips die worden gegeven. Ik heb inmiddels contact met klinisch psycholoog Greta Noordenbos, die hier in het verleden onderzoek naar heeft gedaan. Zij beaamt dat deze sites kinderen echt kunnen hersenspoelen en dat het levensgevaarlijk kan zijn. Ze worden juist bevestigd in hun onzekerheden.”

Het is heel moeilijk om iets tegen de sites te doen, maar met bekende strafadvocaat Mariëlle van Essen gaat Monique de strijd toch aan. “Dan moeten we de wet dus veranderen”, zegt ze.

“Kinderporno was vroeger ook niet verboden, ook al vinden we het allemaal walgelijk. In Frankrijk zijn de sites inmiddels wel verboden, dus het kán. De aangifte is deze week de deur uitgegaan, het balletje rolt.”

Amper aandacht

“De tijden zijn veranderd, jongeren zitten steeds meer online en kunnen dit soort informatie zelf gaan opzoeken. Toch is de rest van de wereld daar nog niet op ingesteld. In de kliniek waar Sterre nu zit wordt zij echt heel goed behandeld, maar voor dit aspect is amper aandacht. Terwijl Sterre zegt dat die sites voor haar de grootste reden zijn dat ze nu in deze situatie zit.”

“Ze vertelde me dat haar gedachten over afvallen door die website nog duizend keer sterker werden. In de kliniek zit volgens haar geen enkel meisje dat niét op die sites zat. Maar erover praten is taboe: mijn dochter zei dat het ergens voelt alsof het haar eigen schuld is dat ze nu ziek is, omdat ze zelf naar die sites is gegaan.”

“Ik heb er flink voor moeten lobbyen om het bij haar behandelaars aan te kaarten, want in het begin werd er telkens overheen gepraat. Gelukkig heb ik afgelopen week te horen gekregen dat ze dit soort websites en sociale media gaan opnemen in de behandelplannen. Dat is een eerste stap.”

Wie doet zoiets

Voor Monique blijft de grote vraag wie zoiets doet. “Ik vraag me soms af of het echt jonge meisjes zijn die hierachter zitten. De sites zitten zo geraffineerd in elkaar. Misschien zitten er wel volwassenen achter, die de foto’s die meisje in groepen delen wel soort van ‘sexy’ vinden. Ik zou graag willen dat dat onderzocht wordt.”

“Ik heb wel eens een bericht in het gastenboek geplaatst en gevraagd of die ‘Noor’ alsjeblieft kon stoppen met de website. Ik schreef dat ze levens verwoest en dat ze zich niet realiseert hoeveel leed ze veroorzaakt. Dat bericht werd snel weer verwijderd.”

Blijven strijden

Met Sterre gaat het inmiddels iets beter. Ze gaat twee ochtenden in de week naar school. “Ze wil heel graag haar eindexamen halen. Ze was altijd een enorm levenslustig en spontaan kind, vol toekomstdromen. Dat meisje is bijna helemaal verdwenen, en we hopen echt dat we haar weer terugkrijgen.”

Ondertussen blijft Monique strijden om iets tegen de Pro-ana beweging te doen. “Het zijn niet alleen de sites: het aanzetten tot extreem vermageren moet aangepakt worden, via welk kanaal dan ook.”

*Sterre is niet de echte naam van Moniques dochter.

Als je merkt dat je zelf interesse hebt in de Pro-ana beweging of als je iemand kent om wie je je zorgen maakt, zoek dan hulp bij de huisarts of een gespecialiseerde organisatie.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.