Vrouw/Columns & Opinie
1640079474
Columns & Opinie

Aan alle gescheiden ouders: 'Laat ons geen kant kiezen'

Ruzie in gezin

Ruzie in gezin

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)* blijkt dat drie op de tien vijftienjarigen niet met beide ouders wonen. Jongeren van Villa Pinedo, een stichting voor kinderen van gescheiden ouders, schreven een brief aan alle gescheiden ouders van Nederland. "Weten jullie wel hoe moeilijk het is om van jullie allebei te houden, terwijl dat soms van één van jullie niet mag?"

Ruzie in gezin

Ruzie in gezin

Met deze brief willen wij jullie laten weten hoe wij ons voelen. 'Wij' zijn de 70.000 kinderen per jaar die op een dag te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan.

Op die dag wordt alles wat veilig en vertrouwd was ineens anders. Veel van ons moeten verhuizen, naar een andere school, wennen aan jullie liefdes en in het ergste geval een van de ouders heel erg missen. En dat doet pijn.

We willen zó graag allebei onze ouders in ons leven. Twee ouders die van ons houden en ons groot zien worden. Twee ouders die staan te juichen langs de lijn, trots zijn als we goede cijfers halen en alles willen weten over ons eerste gebroken hart. Die samen op de eerste rij zitten als we examen doen en liefdevol hun eerste kleinkind vasthouden.

Weten jullie wel hoeveel verdriet we soms stiekem hebben? Als we de boodschapper moeten zijn. Als we moeten luisteren naar de gemene dingen die jullie over elkaar zeggen. Als we zien dat jullie elkaar negeren waar we bij zijn. Weten jullie wel hoe moeilijk het is om van jullie allebei te houden, terwijl dat soms van één van jullie niet mag? Dat we dan maar niks zeggen over hoe leuk het weekend was?

We voelen ons dan verscheurd tussen de twee mensen waar we zoveel van houden. We voelen ons soms schuldig als we het leuk hebben bij de ander. We voelen ons verantwoordelijk voor jullie geluk. Meestal zijn jullie zelf na een tijdje weer gelukkiger. Maar voor ons is dat vaak niet zo makkelijk. Sommigen van ons houden er heel erg lang last van.

Dus mogen we jullie een paar dingen vragen?

  • Laat ons alsjeblieft geen kant kiezen
  • Maak geen ruzie waar we bij zijn
  • Zeg geen slechte dingen over elkaar tegen ons
  • Geef ons de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie
  • Luister echt naar wat we te zeggen hebben
  • Geef ons de ruimte om van jullie allebei te houden
  • Vergeet niet dat jullie samen voor ons hebben gekozen

Een scheiding voelt als een veilig huis dat ineens helemaal verbouwd wordt. Muren eruit, nieuwe vloerbedekking, ander behang. Eerst is het een grote puinhoop en dan kan er langzaam iets moois tevoorschijn komen. Laat ons rustig verven en vraag ons wat we van het uitzicht vinden.

Zo bouwen we met jullie samen aan een nieuw huis. Met hier en daar een barst of een kapotte dakpan. Maar wel warm, veilig en stevig. Een plek waar wij ons weer thuis voelen. De sleutel hebben jullie niet gekregen.

Namens alle jongeren van Villa Pinedo.

Klik hier voor het onderzoek.

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een Open brief schrijven?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.