Vrouw/Mama
1641151216
Mama

Verhalen achter het nieuws

Komt allen tezamen... Maar wat als dat niet meer gaat?

Meisje met kerst

Meisje met kerst

December een gezellige tijd? Dat gaat niet altijd op voor kinderen van (pas) gescheiden ouders. Voor hen is de periode rond de feestdagen soms juist extra stressvol. Deskundigen geven tips om deze dagen zo vreedzaam mogelijk door te komen.

Meisje met kerst

Meisje met kerst

Bij Villa Pinedo, een stichting die zich inzet voor kinderen van gescheiden ouders, merken ze dat veel kinderen behoefte hebben om te praten over de problemen thuis. Dat maakt hun buddysysteem populair; in de afgelopen twee jaar hebben meer dan 1500 kinderen van gescheiden ouders zich hiervoor aangemeld.

WhatsApp

Buddy’s zijn ervaringsdeskundigen tussen de 18 en 26 jaar. Ze kunnen zich dus goed verplaatsen in het kind en bieden een luisterend oor. Directeur Marsha Pinedo: „Wij koppelen de kinderen aan een buddy. Via WhatsApp kunnen ze elkaar 24/7 berichtjes sturen. Het is dus erg laagdrempelig.”

Rianne de Haas (27) is buddy-coördinator en vertelt over de drukte rondom de feestdagen. „Toevallig kreeg ik net een vraag van een kind met betrekking tot het vieren van oud en nieuw. Het ergste voor kinderen is om het gevoel te hebben dat ze moeten kiezen tussen hun ouders. Dat komt helaas vaak voor. Over het algemeen zijn de feestdagen leuk en gezellig, maar voor kinderen van gescheiden ouders kan het ook stressvol en verdrietig zijn.”

Nieuwe vriend

Iets wat buddy’s de kinderen op het hart drukken is dat het niet hún taak is om de feestdagen te regelen. Rianne: „Dit moeten de ouders doen. Kinderen hoeven niet zelf te kiezen bij wie ze Eerste Kerstdag vieren, de ouders moeten hier met elkaar goede en duidelijke afspraken over maken, om te voorkomen dat kinderen tussen hun vader en moeder in komen te staan.

Het hoeft ook niet altijd problemen op te leveren: het kan ook juist heel gezellig zijn om bijvoorbeeld de ene dag met je moeder en haar nieuwe vriend aan het kerstdiner te zitten en de andere dag met je vader.”

Klassiek dilemma

Gideon de Haan is gezinscoach en mediator voor samengestelde gezinnen en krijgt rond de feestdagen meer vragen van gescheiden ouders. „Het grootste probleem rondom de feestdagen is: ’Wie is wanneer bij wie?’ Het is een klassiek dilemma dat ouders ruziën over de kerstdagen. Het is soms kinderachtige jaloezie, waarbij er met kinderen wordt gesoebat.

In sommige gevallen staat in het ouderschapsplan een alinea over de verdeling van de feestdagen, maar het kan ook zijn dat één van de ouders niets om kerst geeft. In zo’n geval kun je afspreken dat de één de kinderen tijdens de kerstvakantie ’krijgt’ en de ander tijdens de voorjaarsvakantie.”

Volgens hem is goed overleg het geheim van stressloze feestdagen. „Gescheiden mensen moeten zich druk maken om de wensen van hun kinderen. Wat willen zij? Kinderen willen vooral geen ruzie, geen gedoe. Als ouders niet meer met elkaar communiceren wordt dat lastig. Verplaats je als ouder dus ook in de ander. En neem je verlies als het anders loopt dan je had verwacht.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.