Nieuws/Vrouw
1643547032
Vrouw

Heb jij het wel goed geregeld? Zo duur is doodgaan

Als een familielid komt te overlijden, moet er een hoop geregeld worden. Informatie over een uitvaartverzekering is niet altijd vindbaar, waardoor nabestaanden geld mislopen. Het terugvinden van polissen is een enorme zoektocht. Dat moet beter, erkent de verzekeringssector. Er is een petitie aan de Tweede Kamer gestart om te komen tot een systeem dat nabestaanden direct inzicht geeft.

Misschien heb je al eens nagedacht over je eigen uitvaart. Of je begraven dan wel gecremeerd wilt worden, welke muziek je wilt tijdens je uitvaart en wie er een speech mag houden. Maar heb je er ook bij stilgestaan hoe - en door wie - dat allemaal betaald moet worden? Totdat ik gisteren in gesprek ging met mijn ouders en schoonouders, had ik geen flauw idee. Ja, ik had al besloten dat ik een gezellige uitvaart wilde en niet zo’n deprimerende bijeenkomst met slechte koffie en droge cake, maar bij de kosten had ik nog niet stilgestaan. Ik wist überhaupt niet dat je je apart voor je uitvaart diende te verzekeren.

Gemiddeld € 7500

Mijn schoonouders blijken wel een uitvaartverzekering te hebben, mijn ouders niet. Ze hebben een bedrag op hun bankrekening gereserveerd voor de kosten en vinden een verzekering daarom niet nodig. Ook op de redactie zijn de meningen verdeeld. De ene helft zweert bij een verzekering, de andere spaart het zelf bij elkaar. Maar waar doe je nu eigenlijk goed aan?

Doodgaan is een dure grap. Volgens een berekening van de Consumentenbond ben je voor een ‘normale’ uitvaart zo’n 7500 euro kwijt. Een deel van die kosten kan worden gedekt als je een goede uitvaartverzekering hebt afgesloten. Meer dan driekwart van de Nederlandse 25-plussers heeft zo’n verzekering.

Kist, bloemen, kaarten...

Wat veel van die mensen alleen niet weten, is in hoeverre hun verzekering de kosten later dekt. Bijna 10.000 euro voor een uitvaart lijkt een enórm bedrag. Maar met wat rouwkaarten, een zaaltje en - als je ervoor kiest om begraven te worden - een kist en een grafsteen ben je er nog niet.

Zo moet het lichaam van de plaats van overlijden naar het mortuarium worden gebracht en vervolgens van het mortuarium naar de begraafplaats of het crematorium. Daarnaast moet er worden gedacht aan kosten voor bloemen, een eventuele advertentie in de krant en werkt de uitvaartverzorger natuurlijk ook niet voor niets.

Bijbetalen

Een uitvaartverzekering is simpel: je betaalt iedere maand een bepaald bedrag - afhankelijk van je leeftijd zo tussen de 10 en 20 euro - en je uitvaart is geregeld. Toch? Niet dus, want volgens het Nibud is 45 procent van de mensen met een verzekering onvoldoende verzekerd voor de kosten van een complete uitvaart.

Verder heeft 20 procent zich verzekerd voor een bedrag tot 5.000 euro en kan 25 procent bij overlijden rekenen op een bedrag tussen de 5.000 en 7.500 euro. Een derde weet niet hoeveel kosten door de uitvaartverzekering worden gedekt. Kijkend naar de uitvaartkosten berekend door de Consumentenbond moeten dus vrijwel alle nabestaanden bijbetalen.

Crowdfunding

Als de overledene dat geld niet zelf op zijn of haar rekening heeft staan, draait de familie of partner op voor de kosten. Kunnen of willen zij ook niet betalen, dan regelt de gemeente een uitvaart. De overledene komt terecht in een algemeen graf en er is geen uitvaartdienst.

Maar zelfs als de gemeente de uitvaart regelt, worden de nabestaanden niet ontzien. Zij krijgen na de begrafenis of crematie gewoon een rekening toegestuurd. Niet voor niets worden er steeds vaker crowdfundings opgezet om geld voor een uitvaart bij elkaar te krijgen.

Zelf wat opzij zetten?

Met een goede uitvaartverzekering bespaar je je nabestaanden dus flink wat geld en gedoe. Maar hoe voordelig is zo’n verzekering eigenlijk? Stel nou - en laten we het hopen - dat je nog 50, 60 jaar leeft. Is het dan niet veel slimmer om - indien mogelijk - zelf wat geld apart te zetten in plaats van het iedere maand uit te geven aan een verzekering?

Geld versus natura

We vroegen het uitvaartexpert Irene van Dongen. Zij runt haar eigen uitvaartonderneming in Nijmegen. Irene: “Er zijn twee soorten uitvaartverzekeringen: kapitaalverzekeringen en naturaverzekeringen. Als je een kapitaalverzekering afsluit, betaal je iedere maand geld, dat netjes voor jou wordt bewaard. Wanneer je overlijdt, wordt dat geld uitgekeerd. Sluit je een naturaverzekering af, dan betaal je maandelijks voor een dienstenpakket.

Fijn idee

Als je dan komt te overlijden, is alles in principe voor je geregeld, maar kunnen je nabestaanden alleen uit een basisselectie kiezen. Zien zij jou dan bijvoorbeeld liever niet in een standaard kist en willen ze zelf een andere uitzoeken, dan moeten ze bijbetalen.

Een verzekering is een goede optie als je niet genoeg eigen kapitaal hebt of je het gewoon een fijn idee vindt dat er al het een en ander voor je is geregeld.”

Opbrengst koophuis

“Heb je genoeg geld op je rekening om een uitvaart te bekostigen, dan is een verzekering vaak helemaal niet nodig. Al weet je natuurlijk nooit wanneer je overlijdt. Het kan zomaar zijn dat dat gebeurt voordat je genoeg geld bij elkaar hebt gespaard voor je uitvaart.

Maar wat mensen vaak vergeten is dat, wanneer zij komen te overlijden, een eventueel koophuis ook geld opbrengt. Meestal zijn die opbrengsten meer dan genoeg om een mooie uitvaart van te organiseren. Wel verzekeren is niet beter of minder goed dan niet verzekeren. Het hangt volledig van je eigen situatie af en de wensen die je hebt.”

Jij op VROUW.nl

Misschien heb jij je verzekering prima op orde. Maar ben jij eigenlijk wel op de hoogte van de wensen van je partner na zijn of haar dood? Wat als je partner gecremeerd wilt worden maar jij al gaat gruwelen bij het idee dat je geliefde 'de oven' ingaat? Wil je erover vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.