Vrouw/Opgebiecht
1645676956
Opgebiecht

‘Onze dochter mag van mijn man niet op voetbal’

Opgebiecht dochter mag niet op voetbal

Opgebiecht dochter mag niet op voetbal

'De laatste tijd is de sfeer bij ons thuis wat gespannen. Dat komt vooral doordat mijn man en mijn dochter het maar niet eens kunnen worden. Vrijwel elke dag voeren we dezelfde, eindeloze discussie. Ik weet dat je als ouders één front moet vormen, maar wat dit betreft kán ik gewoonweg niet achter hem staan.' Deze opgebiecht verscheen al eerder op VROUW.nl, omdat VROUW Magazine dit weekend in het thema staat van voetbal, plaatsen we hem opnieuw.

Opgebiecht dochter mag niet op voetbal

Opgebiecht dochter mag niet op voetbal

“Het dilemma is als volgt: mijn dochter, die ik nu even Robyn noem, wil ontzettend graag op voetbal. Mijn man heeft het er moeilijk mee. Maar wat mij betreft is het geen enkel probleem, leuk juist! Ze is hartstikke sportief en kan als geen ander overweg met de bal. Ik weet zeker dat ze een aanwinst zal zijn voor de plaatselijke voetbalvereniging.

Tomboy

Robyn is altijd al een tomboy geweest. Als klein meisje rolde ze door de modder, speelde ze met auto’s en was ze niet bij haar boomhut weg te krijgen. Prinsessenjurkjes en barbiepoppen hebben haar geen moment geïnteresseerd. Nu is ze acht en heeft ze vriendinnetjes die op voetbal zitten, geen wonder dat het haar trekt.

Waarom mijn man er zo’n probleem van maakt, weet ik ook niet. Als Oranje moet spelen, staat hij dolenthousiast naar de televisie te schreeuwen om ‘onze jongens’ aan te moedigen. Toch kan hij het maar niet begrijpen dat zijn dochter niets liever wil dan voetballen.

Alternatief

Wat maakt het uit dat haar keuze is gevallen op een ‘jongenssport’? Bestaat dat überhaupt nog vandaag de dag? Wel als je het aan mijn man vraagt. ‘Voetbal is voor straatschoffies, jij bent een dame!’ zei hij tegen onze dochter.

Om zijn mening kracht bij te zetten, draagt mijn man het ene na het andere doemscenario aan. Hij is bang dat ze in elkaar wordt geslagen op het veld, constant onder de blauwe plekken zal zitten of een bal in haar gezicht krijgt.

Afgelopen week kwam hij, in de hoop Robyn en mij om te praten, met zijn alternatief op de proppen: hockey. Hockey is volgens hem veiliger, gezelliger en minder agressief. Maar dat slaat natuurlijk nergens op; hoeveel voortanden en oogkassen sneuvelen er jaarlijks wel niet op die hockeyvelden? Daar zou je volgens mij nog van schrikken.

Geen meisje-meisje

Wat ik overigens veel belangrijker vind, is dat Robyn die sport gewoonweg niet leuk vindt. Als zij wil voetballen, dan moet ze dat lekker doen. In een rokje met een stick achter een bal aanrennen, zal haar niet gelukkig maken.

Ze is nooit een meisjes-meisje geweest en ik vind niet dat we haar die kant op moeten duwen. Ik ben allang blij dat ik geen kind heb dat hele dagen voor de televisie hangt. Ze heeft iets nodig waarin ze haar energie kwijt kan.

Stiekem inschrijven

Ik zou haar natuurlijk stiekem kunnen inschrijven bij de voetbalvereniging, maar het liefst kom ik er samen met mijn man uit. Hoe ik hem duidelijk moet maken dat Robyn en ik écht niet van gedachten gaan veranderen, is alleen nog even puzzelen.

Misschien moet ik de situatie gewoon even laten rusten. Wie weet staat hij over een paar weken schreeuwend aan de zijlijn van een voetbalveld om zijn eigen topper aan te moedigen.”

Het meisje op de foto is niet Robyn.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.