Vrouw/Praat Mee
1648377019
Praat Mee

'De mail met de inlogcode voor Magister delete ik ongelezen'

Vrouw achter compu

Vrouw achter compu

Ik ben Big Brother. Ik weet via Magister alles van de schoolvorderingen van mijn kind. En dat vindt mijn zoon reuze-irritant! Refresh jij elk uur je Magister, of vertrouw jij erop dat je kind zelf wel weet wat hij/zij doet?

Vrouw achter compu

Vrouw achter compu

Iedereen met een kind op de middelbare heeft ervaring met Magister. Het leerlingvolgsysteem waarmee je huiswerk en vorderingen van je kind kunt bekijken. Of hij te laat was op school (morgen om 8.00 uur melden), of hij een onvoldoende heeft gehaald en wanneer hij weer een proefwerk heeft en wat daarvan de lesstof is. Ik weet alles. Soms zelfs eerder dan mijn kind. Smijt hij thuis zijn tas in de hoek, kan ik hem al vertellen dat hij voor scheikunde een onvoldoende had.

Verregaande bemoeienis

Ik dacht dan ook dat álle scholen met Magister werkte, maar toen ik scholen ging kijken met mijn jongste hoorde ik op haar school van voorkeur dat de ouders geen inlog voor Magister krijgen, tenzij het kind daarvoor toestemming geeft. In lijn dus met wat D66 vindt dat mensen niet zomaar toegang zouden mogen krijgen tot alle informatie betreffende hun kind(eren).

Ik vind Magister passen in de huidige trend van de verregaande ouderbemoeienis, de trend van het late loslaten. Kinderen die tot en met groep 8 nog naar school worden gebracht en universiteiten en hbo's die door ouders worden gebeld als kinderen slechte cijfers halen.

Elke stap

Vroeger moffelde ik mijn onvoldoendes weg en kwamen mijn ouders evenmin te weten als ik te laat was of uit een les was gestuurd. Nu staat alles genoteerd, zelfs de uitsturingen. Vaak met de reden erbij (was brutaal, heeft gepraat in de les, boeken vergeten, keek langdurig uit het raam).

Enerzijds is het goed, je bent op de hoogte en kunt een vinger aan de pols houden. Anderzijds is het voor een tiener natuurlijk spuugvervelend dat je ouders nog elke stap kunnen volgen. Zo kom je toch nooit los? Dan nog op je kop krijgen als je een 5 hebt gaat toch best ver?

Zelf kreeg ik recent een telefoontje dat mijn zoon met rode ogen in de les zat. Of hij blowde? Volgens mij was hij slechts moe, maar ik kan het mis hebben natuurlijk. Ik kan me niet herinneren dat leraren ooit naar mijn ouders hebben gebeld.

Inlogcode

Collega Marjolein Hurkmans heeft Magister nooit geraadpleegd: "Ik werd meteen teruggeworpen naar mijn middelbareschooltijd. Naar de reeks drieën voor Frans, het falen bij wiskunde, de keren dat ik uit de geschiedenisles werd gestuurd wegens uitgebreid napraten over het weekend met mijn beste vriendin.

Had ik iedere dag na school een preek willen krijgen over mijn puberale gedrag? Bij het idee alleen al, breekt het zweet me uit. Ik ben ooit blijven zitten, de pleuris brak los thuis. Hel! Moet je je voorstellen hoe mijn jeugd was geweest met Magister!

Want ik deed elke dag wel iets dat niet door de beugel kon: ik kwam te laat, spijbelde bij gym, haalde onvoldoendes, had mijn huiswerk niet gemaakt. Dat krijg je hè, bij pubers. En als mijn problemen boven het hoofd leken te groeien, loste ik het op. Zelf.

Mijn ouders hoefden echt niet te weten dat ik wegens te laat komen, een week lang iedere dag om 8 uur op school moest zijn om het plein aan te vegen. Ik zette gewoon zelf die week de wekker een uurtje eerder.

En om Frans op te halen, zette ik het last minute op een blokken. Nog net een 5,5. Ik kon weer rustig ademhalen. Dat mijn ouders niet alles wisten, maakte dat ik mijn eigen problemen oploste. Dat maakte me zelfstandig.

Dus zei ik tegen de mentor 'Ik hoef die inlogcode niet.'. Ze zei: 'Maar dat moet, dat is het beleid.' De mail met de inlog delete ik ongelezen. Mijn kinderen hebben allemaal hun diploma gehaald. Op eigen kracht en zonder overdreven bemoeienis van mijn kant."

Alleen maar prettig

Op de site 7Days reageren tieners hoe zij Magister ervaren. Daan (16): "Prima als mijn ouders mijn cijfers kunnen zien. Maar soms denk ik: 'Mag ik wat privacy?' Als ik een lager cijfer heb gehaald dan verwacht bijvoorbeeld."

Zarah (15): "Achteraf is het voor mij goed geweest dat mijn ouders mijn cijfers hebben kunnen controleren. Daardoor wisten ze vorig jaar dat ze moesten ingrijpen, want anders had ik waarschijnlijk het jaar niet eens gehaald.

Ik kan me voorstellen dat anderen erg geïrriteerd raken door het feit dat hun ouders cijfers kunnen bekijken, maar ik vind het alleen maar prettig. Want ik ben erg slecht in dingen zelf regelen."

Praat mee

Is Magister voor jou een goede manier om de schoolresultaten van je kind te monitoren, of vind jij het een inbreuk op de privacy van je kind? Vertrouw jij erop dat je kind het je wel vertelt als het een onvoldoende heeft? Hoe vaak kijk jij? En welke afspraken heb jij met je kind gemaakt rondom het gebruik van Magister? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.